Gent sense casa, cases sense gent

Amb una de les rendes per càpita més altes del país, i creixent en habitants, ni el jovent ni els col·lectius vulnerables poden plantejar-se quedar-se a viure-hi en condicions

La pax social a Sant Cugat té un fons tèrbol invisibilitzat. Amb una de les rendes per càpita més altes del país, i creixent en habitants, ni el jovent ni els col·lectius vulnerables poden plantejar-se quedar-se a viure-hi en condicions.

L'accés a la llar fins ara era binari: comprar o lloguer però pels joves, que sols poden llogar és un binari diferent: llogar gràcies al suport familiar o marxar fora del municipi. Per això la frase "gent sense cases i cases sense gent" que troben en pintades als carrers és una realitat incomoda però certa.

El preu del lloguer, és un 50% més car que a la resta del país. Segons l'IDESCAT, el 2018 la mitjana de lloguer catalana era inferior als 700€ mentre la de Sant Cugat estava als 1150€ i les dades no han parat d'empitjorar. La crisi de l'habitatge no és una realitat immutable i ho hem d'abordar per no expulsar als joves, i per evitar trobar-nos amb una societat sense diversitat ni pluralitat.

Hem de denunciar lleis que fan de la llar un bé especulatiu i no un dret. Per quan el lloguer a 10 o 15 anys, com teníem els nostres pares? Quan tindrem els preus de lloguer amb topalls com en altres ciutats europees? Hem d'exigir aplicar la llei, per minsa i retallada que estigui i hem de canviar-la per obligar a fer lloguer social.

I finalment hem de demanar polítiques públiques a favor de l'habitatge social. Tornem a tenir grues a la ciutat, però no n'hi ha per a pisos socials. Sant Cugat s'està quedant enrere en l'aplicació de models transformadors en el model d'accés a la llar. En ciutats properes tenim exemples de promocions de cooperatives en règim de cessió d'ús i lloguer indefinit. Necessitem polítiques actives i no podem estar aturats. Jo vull viure en una ciutat que cuidi als ciutadans i en l'habitatge, anem tard. Quan ens hi posem?

I mentrestant agrair la feina del sindicat de llogateres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem