Havel, de nou

Václav Havel és, dins el meu currículum professional i humà, un autor estimat i admirat

He tingut la sort d'estrenar tres de les seves obres que s'han representat a l'Estat (Audiència, Vernissatge i El comunicat) en traducció catalana de Monika Zgustova. I ara, que la traductora m'ha passat l'última obra de teatre, que va escriure entre el 2006 i el 2007, després de deixar el càrrec de president de la República Txeca, em fa especial il·lusió tornar a treballar amb aquest autor. L'oportunitat ha sorgit perquè l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya ha convocat un cicle de lectures dramatitzades i la proposta que vaig presentar ha estat una de les seleccionades.

La retirada, així es titula la peça, és una mena de testament polític i humà de l'expresident de la República Txeca i la darrera de les obres d'aquest gran autor teatral contemporani que va haver de relegar les seves grans qualitats de dramaturg en benefici de la política. L'obra, escrita en clau autobiogràfica, explica com Rieger, un canceller que porta anys en el poder, es retira. Corrupteles, premsa groga, destrosses ecològiques... Una comèdia sobre "la comèdia de l'alta política".

Per aquest projecte compto amb un repartiment excepcional encapçalat per Jordi Boixaderas, i amb actors destacats com Montse Morillo, Adrià Diaz, Glòria Martí i els santcugatencs Xavier Tor i Carme González.

El 28 d'octubre al Teatre Lliure de Gràcia tindrem l'oportunitat d'estrenar a Barcelona aquesta obra i sentir la veu d'un dels grans dramaturgs del segle XX, tot esperonant algunes institucions per a la seva posada definitiva a l'escena.

 
Comentaris

Destaquem