Llegir teatre

Tothom convindrà a considerar l'agost com un mes procliu a la lectura. Vacances, temps de descans... Malauradament la gent sol acontentar-se a llegir novel·la, llibres d'autoajuda, best sellers... Hi ha un gènere, la poesia, que queda totalment obviat (fins i tot per Sant Jordi!), i encara n'hi ha un altre, el teatre, que jo no he sentit mai que se'l promocionés des del punt de vista literari. Heu sentit algú parlar que aquest estiu ha llegit Shakespeare, o l'última de David Mamet, o Mouawad...? Sovint el teatre se'l considera un gènere menor subsidiari de la representació escènica i sembla que els únics que el llegim som els interessats en la seva representació, és a dir, actors i directors.

No obstant us auguro un gran plaer intel·lectual si us llegiu Shakespeare, tan li fa si llegiu les comèdies o els drames històrics. Amb Molière i Goldoni us podeu fer un tip de riure, tot caricaturitzant l'ànima humana. Descobrireu com Valle Inclán és una meravella literària i Wajdi Mouawad un geni, amb un textos punyents a mig camí entre el llenguatge poètic i el teatral.

A la biblioteca Gabriel Ferrater, especialitzada en textos teatrals, ja farà cinc temporades que dediquem un dels Clubs de Lectura al teatre (juntament amb els de la novel·la i el cinema d'autor i enguany, com a novetat, el d'anglès). El 18 de setembre encetem el de teatre amb un primera sessió dedicada a la Commedia dell'arte que tindrà com a complement una representació oberta a tothom al pati de la Biblioteca a càrrec d'alumnes de l'Institut del Teatre de Barcelona (21 de setembre a les 18 hores). Una bona oportunitat per contrastar la vigència d'un gènere que va néixer a Itàlia al segle XVI i que al cap de cinc segles continua viu amb influències sobre grans autors com Molière o Goldoni o en els dramaturgs actuals, com Dario Fo, o el director venecià Maurizio Scaparro.

 
Comentaris

Destaquem