Contra el maltractament a la gent gran

Article d'opinió de Cortadellas exposant el manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya

Es va celebrar el 15 de juny el dia mundial de la "Presa de consciència de l'Abús i el Maltractament a la Vellesa". Més d'un es deu preguntar si calia que l'Assemblea General de les Nacions Unides dediqués a aquest tema un "dia mundial", perquè al nostre entorn a la gent gran se la respecta i ningú no la maltracta. Però, en canvi, constatem que aquesta mateixa preocupació es recull des de fa 16 anys, als 4 darrers Congressos de la Gent Gran de Catalunya, que se celebren cada 4 anys.

S'han elaborat guies i protocols i potser sí que han baixat les denúncies, però, ara sabem que la crisi sanitària s'ha acarnissat amb les persones grans fins a arribar a sumar el 70% dels difunts. Per això el Consell de la Gent Gran de Catalunya, en el seu manifest del 15 de juny, denuncia 4 tipus de maltractaments, sobre els quals és possible que hi passem per alt:

 
  • Les llistes d'espera sanitàries, que si agreugen la situació de tothom, encara afecten més a la gent gran.
  • La precarietat econòmica de moltes persones grans, que sovint impedeix de trobar un habitatge adient o una plaça residencial digna i assequible.
  • El no poder exercir el dret a morir dignament, perquè al seu entorn ningú s'ha preocupat de fer-los signar el testament vital.
  • Les llargues esperes en l'aplicació de la llei de dependència, que fa que moltes vegades ja no s'hi arribi a temps.


El manifest acaba reivindicant que es creï una Direcció General de la Gent Gran al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Podria apuntar-s'ho també el nostre Ajuntament de Sant Cugat i crear una Regidoria de la Gent Gran, que molts agrairíem.

 
Comentaris

Destaquem