Marguerite Porete

En acostar-se el Dia de la Dona, és ineludible glossar la figura de Marguerite Porete

Va néixer al Comtat d'Henao, als Països Baixos, el 1250 i cremada viva a la foguera, després d'un judici inquisitorial per negar-se a retirar el seu llibre de la circulació i abjurar de les seves idees. Era beguina, una comunitat de dones cristianes, lliures, actives i cultes que refusaven el matrimoni i es dedicaven a ajudar els desvalguts i leprosos. No estaven adscrites a cap orde religiós i podien sortir de l'associació i casar-se si ho decidien.

Havia escrit en francès antic el llibre El mirall de les ànimes simples. De bon començament sobta perquè aquesta mena de llibres s'escrivien sempre en llatí. En ell, la Marguerite presenta una mena de diàleg entre l'amor, la virtut i l'ànima i li dóna forma de relació cortesa de l'època. Defensa que l'ànima ho ha de deixar tot, inclús la raó.

El bisbe de Cambrai va catalogar el llibre d'heretgia i el va fer cremar públicament. Tanmateix, prohibeix que se'n faci difusió. Malgrat tot, Marguerite es nega a obeir. Es tradueix a diferents idiomes i va tenir una gran repercussió en aquell temps.

És empresonada per la Inquisició, jutjada i cremada viva, públicament a París l'1 de juny de 1310. Comptava llavors 60 anys. Tots els assistents van quedar bocabadats en veure la serenitat de la Marguerite.

Ve a tomb aquesta història perquè, amb motiu del dia de la Dona, com us deia, aquest diumenge dia 7 a les 12 del migdia, al claustre del monestir, la companyia Bubulina Teatre presenta El llibre de Marguerite Porete, feminisme i mística al segle XIV.

Crec que val la pena tenir-ho present

 
 
Comentaris

Destaquem