"Si no ho fan ells, fem-ho nosaltres"

Article d'opinió de Cortadellas parlant sobre la necessària solidaritat durant l'actual crisi sanitària

El Projecte LLIURES, promogut per Òmnium Cultural, Coop 57 i les Entitats Catalanes d'Acció Social, acaba el seu manifest amb la frase: "Si no ho fan ells, fem-ho nosaltres". A Catalunya tenim un "tercer sector" més gran que mai i a Sant Cugat la xarxa d'entitats és molt rica i molt variada. Però començo a sospitar que enmig d'aquest "bonisme" de les entitats pot produir-se un cercle viciós, que caldria trencar.

Càritas de Sant Cugat dobla la distribució d'aliments i va aconseguint que la ciutadania col·labori més. I entretant l'Estat ja pot dedicar els diners a altres "prioritats", com seguir pagant a l'exagerada quantitat de polítics que no han deixat de cobrar fins i tot les dietes, als AVES, als aeroports sense avions, o al pressupost de Defensa que puja més de 20.000 milions d'euros.

Quan es produeix un esdeveniment tràgic és molt necessària i urgent i lloable la solidaritat de persones i entitats, però quan es tracta de necessitats estructurals tan bàsiques com l'alimentació, la sanitat, l'educació, l'habitatge, la inserció laboral, l'acollida dels immigrants, la recerca o l'atenció a la gent gran, que han de quedar cobertes per l'Estat amb els nostres impostos, no pot ser que cada dia se'n refiïn més de "nosaltres". 

Per això, ja està bé que donem suport a iniciatives que, a més de donar menjar, fan pressió perquè les coses canviïn. No deixem de ser solidaris, però vigilem de no fer el joc a un Estat irresponsable, que segueix gastant en allò que li dona més rèdits electorals o que fa callar als grups que més l'estrenyen.

 
 
Comentaris

Destaquem