Passi-ho bé, fins l'any que ve!

Dijous passat, dinou de juny, varem tancar la present temporada del Cicle "Tertúlia amb Amics", organitzat al Restaurant El Mesón pels Amics de Pedra i Sang en col·laboració amb el Diari de Sant Cugat

A dos quarts de vuit, una Mònica Terribas, puntualment i recentment arribada de la maratoniana jornada a Madrid amb motiu de la proclamació a les Corts del segon Borbó de la "democràcia constitucional", va aterrar al Mesón amb el codi ètic de la professió periodística sota el braç i amb unes ganes de xerrar i explicar coses que van fer el delit de tots els presents. Una lliçó magistral del codi deontològic de la professió amb molta autocrítica cap els propis periodistes.

El cicle havia començat amb una directora teatral de base (una servidora que va fer de telonera a les quatre personalitats que la seguirien) que va parlar de la precarietat laboral, que no artística, del món del teatre en la complicada situació de crisi actual, tot reivindicant el paper dels artistes i intel·lectuals en aquests moments difícils, i reclamant per Sant Cugat un espai públic per a la creació d'espectacles.

Laura Borràs, una dona empàtica i riallera, sense ni rastre del deix funcionarial que comporta el seu càrrec al front de la Institució de les Lletres Catalanes, va fer un ple a vessar a la seva tertúlia en un dilluns de vacances de Setmana Santa. Sota l'epígraf "literatura i valors" ens va parlar, amb vehemència i coneixement, tant dels "valors" que transmet la Literatura, com del "valor" intrínsec de la literatura en la vida de les persones, en especial pel que fa a la poesia.

El jutge Vidal, des del coneixement i amb un to didàctic i entenedor, va anar desgranant, a la seva tertúlia, els que considera els "set pecats capitals" d'aquesta justícia tan denostada. I es va mullar en temes com els de la consulta, la monarquia o el nou Estatut, que està redactant amb altres juristes (el dia de la tertúlia estava a la corda fluixa pendent del requeriment del Consejo General del Poder Judicial sobre aquest tema). Els presents varem poder apreciar un home encantador, senzill i compromès (l'altra cara de la moneda del jutge tòpic).

El sempre ponderat i reflexiu Salvador Cardús va fer la tertúlia el dia després de les eleccions europees. I, l'acreditat sociòleg i professor universitari, ens va regalar en primícia la seva valoració dels resultats. Va fer una crònica optimista del "país que farem" i sobretot de les causes històriques i recents d'aquesta desafecció amb Espanya, que ens ha portat cap aquest procés en el que estem immersos. Com sempre, la va clavar!

Ha estat un luxe poder comptar enguany amb aquests tertulians que van demostrar, i de quina manera!, que són importants, no perquè surten als mitjans, sinó pel seu gran valor humà. Unes persones que no ens podem deixar perdre com a país. I així ho va entendre el públic que, tertúlia rere tertúlia, va omplir El Mesón de gom a gom.

Tanquem la persiana de les tertúlies d'enguany tot dient-vos: "Passi-ho bé, fins l'any que ve!"; i amb el compromís dels organitzadors d'esforçar-nos en mantenir el llistó ben alt en la propera edició.

 
Comentaris

Destaquem