De poble a ciutat

"Hem fet alguna cosa per aprofitar aquesta realitat social i econòmica en benefici de la cultura?"

Un magnífic reportatge de Bernat Bella al TOT explica que la ciutat de Sant Cugat "tanca el 2020 fregant els 93.000 habitants". Quan jo vaig arribar per viure a La Floresta (aleshores Pearson) el mes de juliol de 1965 el cens oficial era de 14.609 persones i òbviament, diguem-ho sense filar massa prim, la majoria de la gent eren parents, amics, veïns o saludats i tothom es coneixia.

La meva integració va passar per formar part de la Junta l'Associació de Propietaris i Veïns de La Floresta, després la radio engegada per un grup comandat per Ramon Grau, el Diari de Sant Cugat i posteriorment entitats culturals entre elles "Els Amics de Pedra i Sang" que ara ha complert setze anys i 20 de representacions. Des de novembre de l'any 2003 fins al mes de maig de 2005 es va elaborar el Pla de Cultura de Sant Cugat promogut des del Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la Xarxa de Municipis de la Diputació de Barcelona que es va publicar el mes de juny del mateix any 2005 quan la ciutat ja passava dels 70.000 habitants. Després vaig formar part del Consell de Cultura, ens consultiu, però no executiu com, malauradament, s'ha comprovat al pas dels anys.

Bernat Bella informa, en un altre article molt elaborat, que Sant Cugat del Vallès és "la segona ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb el PIB més elevat", concretament 54.200 euros per capita. Això, fent un aparent salt mortal, em porta a pensar que gairebé mai s'ha arribat a una acció conseqüent amb aquesta realitat local en favor de la cultura que, com molts lectors saben, no està massa ben tractada per les institucions públiques. El pressupost de la Generalitat i el del nostre Ajuntament no arriben a l'1% i la demanda general és, com a mínim, el 2%.

Aquest dissabte m'arriba la programació de Dansa a Terrassa, una 38a temporada ara del BBVA després que va absorbir la Caixa de Terrassa. Són 20 companyies que actuaran (si no hi ha inconvenients pandèmics que ho impedeixin) des de finals de gener fins desembre, nacionals i internacionals, amb un total de 31 funcions. Una magnífica mostra de col·laboració pública/privada que com passa sempre a tota aquesta mena de festivals té una llarga i significativa llista de patrocinadors principals, espònsors de diferents nivells, institucions i mitjans col·laboradors per la seva difusió.

Aquí, a aquesta ciutat amb la renda per capita i el PIB dels més alts de Catalunya hem fet alguna cosa per aprofitar aquesta realitat social i econòmica en benefici de la cultura? El Pla Director de la Música Clàssica a Sant Cugat del Vallès es va presentar l'any 2017 amb una acció cenyida fins a l'any 2021 que ha tingut, fins ara, una presència més aviat limitada. Per què, tot considerant que no ens trobem en el millor del mons per fer segons què, no es planteja una acció coordinada i constant en la recerca de cercar ajuda de totes les grans i mitjanes empreses radicades al territori municipal per configurar un Festival Internacional de Música Clàssica, concentrat o no temporalment, a espais com el Claustre del Monestir i el Teatre-Auditori? Un Festival amb un contingut que ajudés les figures pròpies i les de nom mundial que atorguessin qualitat al conjunt. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem