Poesia i escola

Article d'opinió d'Usero analitzant la importància que té comença a escriure poesia des de la infància

Ara que ja hem enllestit el XX Festival Nacional Poesia a la nostra ciutat, permeteu-me algunes reflexions. Primerament vull fer èmfasi en les paraules de dues dones santcugatenques. L'Alcaldessa, Mireia Ingla quan deia "Necessitem més poesia que mai". I en la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona quan comentava que la poesia "també la fan els joves i és pels joves". D'acord, i també per als nens.

He recordat una anècdota dels meus anys docents. Preparàvem els Jocs Florals de l'escola i un mestre es negava a acceptar treballs de poesia presentats per la mainada. Deia que escriure poesia era molt difícil i es presentarien treballs molt dolents. Li vaig contestar que si no comencen a escriure de petits, no ho faran de grans.

No és veritat que la poesia surti només d'un moment d'inspiració. Les muses no ho fan tot. S'ha de treballar. No es tracta sols de mètrica i ritme; ha d'haver-hi riquesa de vocabulari. El mot més escaient en el lloc més precís.

En aquest sentit, penso que a les escoles s'hauria d'incidir més. Els mestres haurien de llegir més poesia als seus alumnes. Els alumnes haurien de llegir més poesia als seus companys. I començar a escriure poemes, llegir-los en veu alta i comentar-los. N'hi hauran que tindran més facilitat que altres; és obvi, però també caldrà aprendre a ser respectuosos amb la crítica.

Arribats aquí em pregunto, per què no, una mostra de poesia infantil, com a un acte més durant el XXI Festival Nacional de Poesia? No es tractaria de guanyadors i perdedors, seria una exposició de treballs on la ciutadania aniria a veure les poesies dels menuts. Els grans també aprenen dels petits.

 
 
Comentaris

Destaquem