Sant Cugat a la Fira de Tàrrega

Feia uns quants anys que no anava a la Fira de Tàrrega; l'he trobat esplèndida amb infraestructures renovades i, sobretot, amb un gran nivell en la programació d'enguany. Ha estat un encert programar el Focus mexicà 2013, amb Mèxic com a país convidat, que ens ha proporcionat espectacles molt interessants con Carnada (versió lliure de El rei Lear), Baños Roma (sobre la violència a Ciudad Juárez) o la tendra actuació de la memorable actriu, quasi nonagenària Tara Parra, autèntica llegenda viva del teatre mexicà, demostrant com es pot parlar de temes sovint tabú com la mort o la vellesa amb el gaudi de la vida i amb un somriure als llavis.

Els carrers són una festa del teatre físic: acrobàcies, clown, teatre gestual.... I els espectacles de dansa, demostren una vegada més l' excel·lència del teatre-dansa a Catalunya, des de l'espectacle inaugural amb la immensa estructura metàl·lica cúbica, amb visió a quatre bandes, a càrrec de Nats Nus, magníficament il·luminat pel florestà Nani Valls, passant per la divertida i irònica proposta de Sol Picó, fins a Mar Gómez formant un magnífic duet amb Xavier Martínez a la Plaça Major que ni la pluja persistent del dia 7 va poder impedir-ne la exhibició.

I és aquí a on vull anar a parar, a la irrupció de Sant Cugat a la Fira. Sens dubte, un dels espectacles més destacats d'aquesta edició ha estat el Carvalho contra Vázquez Montalbán a l'espai singular de l'Arxiu, amb un Joan Berlanga, esplèndid, al capdamunt d'un repartiment format per actors de Tàrrega, amb algun santcugatenc com l'Artur Costa i el Llorenç Serrahima, en una magnifica recreació de Txell Roda de l'univers montalbanià, amb la santcugatenca Anna Cristina Aguilera formant part de la producció.

Però la Fira no és només un lloc d'esbarjo i divertiment sinó que es també un mercat d'espectacles on es concentren en pocs dies molts programadors dels països catalans, de tot l'Estat i internacionals. Per tant l'espai la Llotja, on es produeixen els contactes i les contractacions, és un lloc molt interessant per les companyies i els professionals.

Allà estaven la companyia Residual/Gurus, amb seu a Sant Cugat. Companyia internacional basada en improvisacions teatrals i música. En aquest espai també hem pogut saludar els valldoreixencs Los Excéntricos amb la inefable Marceline Kahn amb vestit i barret diferents cada dia ( enriui-te'n de les "peinetes" de la Macarena!). I la companyia santcugatenca Les Sineres formada per sis dones (Carme González, Gisela Figueras, Martina Vilarasau, Sònia Guimerà, Bárbara Granados, Dolors Vilarasau) varem poder fer la presentació audiovisual de l'espectacle Sinerama sobre textos d'Espriu (espectacle que a Sant Cugat varem presentar a la Nit Literària d'Òmnium Cultural i a Les Lectures a la Fresca d'enguany), gràcies al suport de l'estand paraigües de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya.

Ara gràcies a aquest visionat podrem participar a la Fira Litterarum de Móra d'Ebre i la Xarxa Alcover ens farà la distribució de l'espectacle per Catalunya, València i Balears. Per tant també ha estat uns dies profitosos per la recentment creada companyia santcugatenca. Enguany, Tàrrega ha estat una autèntica exhibició del potencial artístic santcugatenc i caminar pels seus carrers i assistir als espectacles era com estar a casa.

 
Comentaris

Destaquem