Aliments

La cuina catalana s’ha caracteritzat per una gran diversitat d’aliments de bona qualitat i per un maridatge molt imaginatiu. Això conforma la cultura i la identitat nacional d’un país força arrelat al seu territori. El doctor Jordi Maluquer de Motes, a la seva conferència “Territori i Alimentació. Catalunya, una relació complexa”, va recordar que les primeres publicacions de receptes culinàries van aparèixer al nostre país, escrites en català, com el llibre de Sent Sovi (1324), o el de Coch. El Principat de Catalunya és petit (32.000 km2), molt muntanyós, amb escassetat de bons terrenys pel conreu de blat, panís o arròs, que sempre s’han hagut d’importar de fora per satisfer les necessitats bàsiques d’alimentació de la població. En canvi, és un país ric en productes arbustius, com els fruits secs, ametlles i avellanes, o les vinyes. La manca de pastures humides ha impedit tenir gaires vaques i, en conseqüència, hi ha hagut poc formatge. Per això són tradicionals les coques amb oli i no les pizzes. Sí que hi ha hagut força ramats de cabres o ovelles. La caça, la recol·lecció d’una gran varietat de bolets, la pesca marítima o fluvial, els cargols i les hortalisses són típiques de la nostra alimentació. Al llarg de la conferència es van anar projectant quadres de pintors i pintores catalans i llegint textos de llibres que il·lustraven escenes de paisatges, aliments, àpats o mercats de la nostra terra.

 
Comentaris

Destaquem