El canvi climàtic i els grans incendis, com ens hi adaptem?

"Una nova tipologia d'incendis causats per l'avanç del canvi climàtic amenaça els boscos catalans així com la resta de regions forestals d’arreu del planeta"

Una nova tipologia d’incendis causats sobretot per l’avanç del canvi climàtic i per una mala gestió del paisatge, amenaça els boscos catalans així com la resta de regions forestals d’arreu del planeta. Són els anomenats incendis de sisena generació, i es caracteritzen per la seva ràpida propagació perquè són molt poc previsibles i amb un gran potencial devastador.

Tal com reivindica en Josep Pallàs, bomber de la Unitat Tècnica dels GRAF, la falta de paisatges sans i d’un món rural viu és un dels principals perills, i cal impulsar-los perquè no es repeteixi un cas com el d’Horta de Sant Joan (juliol 2009), incendi que va canviar fins a cinc vegades en poc temps. 

Un dels millors exemples dels últims anys són els incendis a Califòrnia o Austràlia. Davant aquests megaincendis els objectius s’han capgirat. Si abans es pretenia apagar el foc amb el mínim de terreny cremat possible ara es valora el cost d’oportunitat:  assumir que caldrà sacrificar moltes hectàrees per salvar-ne d’altres.

 

Aula d’Extensió Universitària per a la GGSC

C/ Dos de Maig, 2 bis

Telf. 93 583 66 96

www.aulasantcugat.cat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem