Conferència “Seguimiento de asteroides cercanos a la Tierra, desde el observatorio Fabra”

Els amics de la UNESCO acullen la conferència sobre l'observatori de Fabra de Barcelona, una joia històrica de Catalunya

L’observatori Fabra de Barcelona, fundat el 1904 al cim del Tibidabo, s’ha dedicat principalment, a l’estudi de cometes i asteroides, i en els últims anys als més propers a la Terra.
El 2008 es va inaugurar una nova seu al Montsec, en un espai lliure de contaminació lumínica, amb un telescopi robotitzat i d’àmplies possibilitats. A la seu original, amb un telescopi de més d’un segle, competim amb altres observatoris d’equips automàtics i càmeres electròniques molt sensibles, que deixen fora d’ús les antigues càmeres analògiques. Per això hem adaptat el telescopi 1 CCD que permet prendre fotografies enmig de la contaminació lumínica de la ciutat.
Fem uns 1.000 mesuraments astromètrics per any, que enviem al Centre de Planetes Menors de la Unió Astronòmica Internacional, contribuint així amb dades per mantenir al dia les òrbites dels cossos menors del Sistema Solar.
Així complim amb objectiu d’un observatori astronòmic produint dades científiques, a més de mantenir viu un instrument que és una joia històrica de Catalunya.
Antonio Bernal González
Divulgador científic

 
Comentaris

Destaquem