Medicina Regenerativa. Del recanvi a la regeneració

La conferència del Dr. Contreras va plantejar-nos uns aspectes molt inèdits, des d’uns plantejaments científics i des d’un llenguatge divulgatiu i assequible per a un públic profà en la matèria. Inicialment va exposar com el nostre organisme està format per desenes de bilions de petites peces, les cèl·lules, que són la unitat biològica bàsica. Tots els éssers vius estem formats per cèl·lules que es troben organitzades en teixits i òrgans per a realitzar les seves funcions.

Al cos humà podem trobar aproximadament 200 tipus de cèl·lules diferents. Cadascun d’aquests tipus està especialitzat a realitzar funcions determinades. Quan les cèl·lules deixen de fer correctament les seves funcions és quan es produeixen les malalties.

Les cèl·lules mare són un tipus especial de cèl·lules que tenen la capacitat de formar qualsevol dels 200 tipus de cèl·lules diferents que es troben al nostre organisme. Quan es produeix una malaltia, és a dir, quan les cèl·lules deixen de fer correctament les seves funcions, s’activen les cèl·lules mare, amb l’objectiu de substituir les cèl·lules danyades per noves cèl·lules i restablir les funcions de l’òrgan o teixit danyat.

Avui comencem a entendre com funciona tot aquest procés i això ha permès que la Medicina Regenerativa comenci a caminar. La Medicina Regenerativa obre una nova porta al tractament de moltes malalties, ja que té com a objectiu la regeneració de les cèl·lules o teixits que no funcionen a partir de la capacitat de formar noves cèl·lules que tenen les cèl·lules mare. El posterior col·loqui va posar en relleu com l’interès i la comprensió havien propiciat una sessió molt profitosa i iniciaven descobertes entre tots els assistents.

Aula d’Extensió Universitària GGSC

C/ Dos de maig, 2 bis

Tel. 93 583 66 96

www.aulasantcugat.cat

 
Comentaris

Destaquem