Les mentides de la ciència

'Les revistes científiques no publiquen mai resultats negatius, i la premsa generalista vol provocar audiència i difon notícies poc contrastades o esbiaixades'

Amb aquest provocador títol de la conferència, el Dr. Josep Clotet ens va donar una visió diferent de com es generen notícies científiques equivocades i els efectes en la memòria històrica de les persones.

El frau científic existeix per: el plagi, inventar-se experiments, falsejar resultats  clínics, robar a d’altres investigadors. Aquest problema és a tot el món, però hi ha països on es menteix més que d’altres. Quantificat, existeix un baix índex de frau científic, estimat en 4 de cada 10.000 articles publicats i aquesta bona dada és molt important.

Part del problema ve de la premsa. Les revistes científiques no publiquen mai resultats negatius, i la premsa generalista vol provocar audiència i difon notícies poc contrastades o esbiaixades. També les publicacions relatives als assajos  de nous medicaments parlant dels resultats positius.

El mètode científic ha contribuït de manera decisiva a donar benestar a la societat i  podem concloure, que la ciència no s’acostuma a equivocar però els científics sí.

Aula d’Extensió Universitària per a la GGSC

C/ Dos de Maig, 2 bis

Telf. 93 583 66 96

www.aulasantcugat.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem