Adoptar hàbits saludables

Cal fugir, tot el que sigui possible, de la solitud i el sedentarisme

La setmana passada dèiem que molts experts analitzen el procés d'envelliment i proposen cinc línies de treball per envellir millor: Adoptar hàbits saludables, promoure activitats adients, conservar la xarxa de relacions socials, mesurar el nostre grau de fragilitat i transformar les residències per a la gent gran.

Parlem de la primera: Adoptar hàbits saludables.

L'envelliment comença quan naixem, però hi ha alguns "secrets" per retardar-lo, com evitar una vida sedentària, tenir una bona alimentació i fer exercici.

La persona gran que, tot podent evitar-ho, opta per tancar-se a casa i anar "fent vida" al sofà, en realitat el que aconsegueix és anar morint una mica cada dia.

Pel que fa a l'alimentació, convé vigilar de no caure en la rutina o en la mandra de cuinar. Per no trencar-se el cap pensant en els menús més adients, o haver d'ocupar-se de cuinar, hi ha qui s'acontenta a menjar qualsevol cosa. Aquí tenen un paper molt important els familiars més joves, que haurien de supervisar com s'alimenten els grans.

Hi ha activitats físiques com la gimnàstica, el ioga, o el taitxí que ajuden a fer-se gran d'una manera més sana i així retardar al màxim noves mesures, com ara la d'haver de sortir de casa per anar a una residència.

També és veritat que cadascú té una càrrega genètica que li pot influir, però els estudis demostren que aquesta influència no va més enllà del 10%. La resta, més del 90% depèn d'altres aspectes. D'alguns no tenim altre remei que protegir-nos, com, per exemple, de la contaminació ambiental o de les temperatures molt altes o molt baixes, però n'hi ha d'altres que en bona part depenen de nosaltres mateixos, com la cura de les malalties o l'adopció d'aquests hàbits tan recomanables.

Quan s'acosta el final de l'any i n'estrenem un de nou podríem mirar que els nostres "bons propòsits" seguissin aquesta línia. Així potser aconseguirem que l'any que ve per aquestes dates puguem seguir gaudint d'unes bones festes.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem