Cal mesurar el "grau de fragilitat"

El que també ens hauríem de preguntar és a partir de quin punt prendre més medicaments ens pot fer més mal que bé

Fa unes setmanes que dediquem aquest article a les línies de treball que molts experts proposen per envellir millor: Adoptar hàbits saludables, promoure activitats adients, conservar la xarxa de relacions socials, mesurar el nostre grau de fragilitat i transformar les residències per a la gent gran.

Ja ens vam ocupar de les tres primeres. Avui parlarem de la quarta: Mesurar el nostre grau de fragilitat.

Hi ha un element curiós: a mesura que ens fem grans i acumulem més malalties, tendim a prendre més medicaments. És que les malalties cada cop són més difícils de curar o potser perquè els medicaments cada cop curen menys? 

La medicina s'ha d'ajustar a les necessitats de cada persona. No és evident que tothom vulgui viure més anys i hi ha qui prefereix viure'n menys però mantenint la seva autonomia funcional. No es tracta únicament d'afegir anys a la vida, sinó d'afegir vida als anys.

Si el nostre grau de fragilitat és molt alt, perquè quan no ens falla una cosa ens fallen totes, no té gaire sentit voler perllongar la vida a base de medicació. Així i tot, si estem lluny de sentir-nos tan fràgils, sí que convé fer tot el possible per mantenir-nos vius i frenar el deteriorament.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem