Com parlar de l’actualitat amb els infants

Hem de ser sincers: Els infants han d'estar segurs que no els mentim

Són dies de molta actualitat informativa. Sovint aquestes notícies són difícils de processar. Com a pares, mestres o adults de referència ens trobem en la necessitat d'explicar als infants què està passant i no sempre és fàcil respondre les preguntes que ens fan els nens i nenes.

Entenen les notícies igual que els adults?

La capacitat de comprensió es desenvolupa al llarg de la infància. A mesura que van aprofundint en els coneixements i maduren altres habilitats cognitives també ho fa la comprensió del context que els envolta. Sovint, tendeixen a personalitzar, és a dir, no entenen la situació de manera abstracta o global, sinó que traslladen aquestes preocupacions al seu entorn proper. Per exemple, davant de la crisi sanitària manifestaven preocupació pels seus éssers estimats; pares, avis o amics.

És natural que sentin por?

La por és una emoció primària dels éssers humans i té una funció adaptativa.
És comú descobrir la presència d'aquesta emoció al llarg de la infància. Apareixen, desapareixen i d'altres es mantenen al llarg de la vida, permetent als infants adaptar-se i adquirir estratègies d'afrontament. La por apareix ja en etapes molt inicials del desenvolupament.
Vivim en un món digital i d'immediatesa informativa, és per això, que és important
gestionar l'accés als canals d'informació per tal que no se sobreexposin a imatges o contingut que els generi por o preocupació excessiva.

Què podem fer com adults?

- Crear un espai d'escolta a casa.
- Fer fàcil allò que és difícil: Simplifiquem la informació per no atabalar-los amb moltes dades.
- Entendre i acompanyar en les emocions i sentiments que puguin manifestar.
- Ajudar-los a expressar-se de la millor manera: Hi ha moltes vies de comunicació.
- És rellevant descobrir com se senten més còmodes; parlant, dibuixant, a través del joc...
- Seguir rutines predictibles: L'estructura i la familiaritat de les activitats i horaris del dia a dia redueix la incertesa.

A l'Avan vetllem per millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurològiques i trastorns de neurodesenvolupament. Ens trobeu a la Casa de Cultura 935891389 / www.avan.cat/ santcugat@avan.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem