La complexitat de la cura

Considerem primordial visibilitzar i donar valor a la gran tasca que suposa la cura d'una persona amb demència

Tenir cura d'una altra persona, en general, és una tasca que requereix esforç, temps i compromís. Quan es tracta d'una persona amb demència, la cura adquireix una dimensió extra: la capacitat d'adaptació constant.

Les persones amb demència poden presentar dificultats per desenvolupar les diverses activitats de la vida diària (banyar-se, vestir-se, alimentar-se, desplaçar-se, etc.) atès a l'afectació neurològica que pateixen. I sovint aquestes dificultats fluctuen, és a dir, presenten cert dinamisme: hi ha dies que la persona és capaç de vestir-se i dies que necessita molta ajuda per poder posar-se la roba. Això es deu al fet que hi ha molts factors que poden afectar a la persona a l'hora de dur a terme una tasca.

Per exemple, pel que fa a l'ambient, alguns aspectes són la temperatura, el soroll, la companyia, etc. Respecte als factors individuals podem trobar-hi el grau de satisfacció de les necessitats bàsiques (menjar, la higiene, el descans, etc.), l'estat de salut (si hi ha alguna infecció o altres afectacions), els aspectes psicològics (com l'estat emocional que experimenti la persona en aquell moment), entre altres.

A més a més, la demència, com que és una malaltia neurodegenerativa, comporta un deteriorament progressiu de les capacitats, així que, en qüestió de mesos (i anys) la persona afectada pot presentar canvis que exigeixen que la persona que cuida s'ajusti a les noves necessitats.

Tot això posa de manifest el gran esforç psicològic i físic que pot arribar a experimentar qui cuida: es necessita una gran capacitat adaptativa, d'un gran ventall d'habilitats (empatia, paciència, constància, gestió emocional...) i de molta creativitat per anar abordant la cura dia a dia.. AFA VO, t'acompanyem de prop: 656671227

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem