El nom del porc

I de la mateix manera que els estrats socials perviuen malgrat els segles dels segles, dins dels animals també hi ha classes

De porc i de senyor se n’ha de venir de mena. No en va les persones que ocupen una posició superior a la que els correspondria per educació o preparació solen ser objecte de befa. I si l’escarni cap als nostres congèneres ha succeït sempre (i aventurem que així seguirà sent) pensem per un moment en les delicadeses que reservem als altres membres del gènere animal.

Efectivament els humans marquem una línia conceptual divisòria entre nosaltres, els sers pensants, i ells, els irracionals. I la llengua en dona fe: fer l’animal (com fer el mico) és justament fer l’enze, comportar-se irracionalment, de manera esbojarrada. Però no s’aturen aquí les perles: un tros d’animal és una persona estúpida, de la mateixa manera que etzibem com més alt més animal a algú poc llest, l’equivalent de curt de gambals o del celebèrrim tros de quòniam popularitzat per Quim Torra i que també pot adoptar la forma ser un carnús.

Dins dels animals també hi ha classes: a sota de la piràmide, sens dubte, hi ha l’ase: carregat com un ase, cansat com un ase, no dir ni ase ni bèstia... El paper que li hem atorgat és el d’animal de càrrega, sense veu ni vot, com ho testimonia el concloent: brams d’ase no pugen al cel. 

Qui tampoc surt gaire ben parat és el teòric millor amic de l’home: portar una vida de gos és viure molt escarrassadament, sense poder fer res més que treballar. La cosa millora amb l’expressió més content que un gos amb un os, que si bé no apuja la categoria intel·lectual dels cans resulta més condescendent que l’anterior. El gat potser en surt més ben parat, per allò que hi ha qui és més pillo que un gat negre, és a dir, més viu que una mostela. Però faríem bé de fer com el gat que de l’aigua freda fuig perquè de seguida ens trobem amb un gat xurriaquejat, és a dir, amb algú molt acovardit.

Fet i fet n’hem d’aprendre molt encara, tant de la llengua com dels animals, si volem passar de ser gats de mar a veritables llops marins en l’oceà de la saviesa. Així que deixem de portar-nos com gat i gos amb les bestioles i tractem-les amb seny de bèstia vella. Hi sortirem guanyant.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem