La Paràlisi Supranuclear Progressiva

Cursa amb símptomes similars a la malaltia de Parkinson

La paràlisi supranuclear progressiva és una malaltia neurodegenerativa poc coneguda que es va descriure per primera vegada l’any 1964. Com a principals manifestacions s’observa una pèrdua progressiva de la coordinació, rigidesa en el coll i en el cos, dificultats en el moviment ocular (incapacitat per mirar amunt o avall sense flexionar el coll), alentiment en els moviments, dèficits en les funcions cognitives així com dificultat en la marxa el que pot ocasionar major risc de caigudes.  

Tanmateix, pot aparèixer tremolor, dificultats en la deglució, canvis en l’expressió facial, així com un canvi en la mida de les pupil·les.

Pel que fa al llenguatge, pot observar-se que el discurs es torna més lent, l’articulació de les paraules es fa més deficient mostrant un volum més baix en el to de veu. 

Actualment, es desconeixen les causes d’aquesta malaltia així com un tractament per guarir-la. Les intervencions terapèutiques van orientades a millorar la qualitat de vida de les persones afectades mitjançant el control dels símptomes i en intentar mantenir la seva funcionalitat en la seva vida quotidiana.

A nivell no farmacològic, l’abordatge interdisciplinari contribueix en millorar la funcionalitat de la persona afectada oferint teràpies de manteniment per alentir el curs progressiu de la malaltia. Disciplines com la logopèdia permeten adquirir conductes i pautes per evitar risc de disfàgia entre d’altres. Disciplines com la fisioteràpia i la teràpia ocupacional permeten manejar la simptomatologia motora com és el treball en la mobilitat i reduir el risc de caiguda.

A l’Avan vetllem per millorar la qualitat de vida de persones amb malalties neurològiques i amb trastorns de neurodesenvolupament. Podeu trobar-nos a la Casa de la Cultura 935891389 / www.avan.cat/ santcugat@avan.cat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem