Recomanacions per les festes

Hem de tenir en compte que a la persona pot molestar-li el soroll, els grups grans de gent, la calor, etc.

Aquest any continuem celebrant les festes en petit format. Així i tot, us volem recordar alguns consells per atendre a les persones grans que presenten demència.

A l'hora de relacionar-nos amb la persona convé parlar de manera amable, cuidant el to de veu, situant-nos a la seva alçada i mantenint contacte visual (mirar-nos als ulls ens ajuda a entendre com se sent l'altre). Quan es reuneixi un grup de gent s'ha d'incloure a la persona: pot anar bé que algun membre de la família li resumeixi el més important de les converses perquè les pugui comprendre i, si vol, faci alguna aportació.

A més, hem d'evitar fer comentaris sobre la persona estant davant d'ella perquè és una falta de respecte. De vegades, pot ser que la persona no recordi el nom de la gent, així que, podem ajudar-la dient-li els noms i explicant-li alguna anècdota coneguda d'aquell familiar o amic.

En cas que es desorienti i s'inquieti, parlem-li amb un to de veu suau, fem-li una carícia (si no li molesta) i anem-la calmant. També us podeu desplaçar a una habitació diferent i tranquil·la, on li podeu ensenyar alguna cosa que li agradi (una cançó, una fotografia...).

Procurarem no enfadar-nos amb la persona i tenir cura de les nostres expressions facials per tal de no mostrar-li sensacions de rebuig. Per tant, si en alguna ocasió us trobeu col·lapsats emocionalment, podeu anar individualment a una habitació i fer cinc respiracions profundes, intentant no alimentar l'emoció (ràbia, tristesa, frustració...) que estigueu sentint.

Finalment, us recordem que és essencial que la persona que cuida també pugui atendre's durant aquestes festes. Per tant, si ets la persona que cuida, procura rebaixar l'autoexigència, que no siguin moments estressants, i intenta tenir alguna estona per tu (per llegir, escoltar música, etc.). Des de l'AFA-VO us desitgem unes bones festes! Ens trobareu al telèfon 656671227.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem