Tornem a parlar dels maltractaments

Massa sovint l’envelliment es tracta com un problema i no com un èxit pel fet d’aconseguir l’allargament de la vida

Les entitats que treballem amb i per a les persones grans, que ens agrupem a la TAULA DE LA GENT GRAN, hem fet una mini formació sobre el maltractament.

Malhauradament, el maltractament que reben moltes persones grans són els menys denunciats, perquè en la majoria de casos es donen dins de l’entorn familiar.

Els experts identifiquen 7 tipologies concretes de maltractament envers les persones grans:

1. Maltractament físic, que és el que es fa més evident i el més fàcil de detectar.

2. Maltractament psicològic, molt més difícil d’identificar. Es tracta d’accions, verbals o no verbals, que poden causar angoixa, patiment, pena, sentiments d’indignitat, por o estrès.

3. Maltractament sexual, que tant inclou actuacions per a les quals no hi hagi consentiment, com les barreres per impedir dur a terme el desig sexual d’homes o dones.

4. Maltractament econòmic, que implica el robatori o l’ús il∙legal dels fons, propietats o recursos d’una persona gran, causant-li un perjudici per a ella i un benefici per a una altra persona.

5. Maltractament per negligència. Omissió intencional o no en l’acompliment de les necessitats vitals d’una persona gran, per part de la persona encarregada de la seva cura.

6. Maltractament per abandonament, que pot ser malnutrició, manca d’higiene, absència de pròtesis quan són necessàries, com els aparells odontològics o els auditius.

7. Maltractament per vulneració de drets, com la manca de respecte envers la llibertat i la intimitat, la vulneració de la correspondència, o el no preguntar a les persones com, amb qui i on volen viure.

Tots els maltractaments poden ser tant per acció, com per omissió i es donen amb violència o no, per abús de superioritat o, moltes vegades per abús de confiança. N’hi ha de voluntaris, però massa sovint són involuntaris i per això són poc detectables.

L’Ajuntament de Barcelona té el programa RADARS, que pretén prevenir situacions de risc de les persones grans. Es tracta d’impulsar la detecció de casos que haurien de ser atesos, trucant a un telèfon o entrant en una adreça electrònica.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem