Vacunes en el càncer cerebral

Un estudi clínic demostra que les vacunes poden tenir un efecte positiu en els malalts

Per primera vegada, un estudi clínic demostra que les vacunes personalitzades d’immunoteràpia poden tenir un efecte positiu en el tractament del càncer cerebral, en concret, el glioblastoma, un tipus de tumor cerebral molt agressiu. Vall d’Hebron ha participat en aquest estudi que publica la revista Nature.

El glioblastoma és una forma agressiva de tumor cerebral amb mal pronòstic i que compta amb un arsenal terapèutic poc efectiu per a la supervivència general. De fet, les característiques pròpies del tumor, com per exemple la baixa càrrega per fer mutacions i que implica que el sistema immunitari només pugui atacar a pocs neoantígens, ha contribuït al fet que els pacients no s’hagin pogut beneficiar prou dels últims avenços en inhibidors tumorals específics.

A l’estudi van participar 15 pacients de sis hospitals europeus, un d’ells de Vall d’Hebron. Tots havien estat recentment diagnosticats de glioblastoma i van rebre dues vacunes terapèutiques de forma successiva. La primera de les vacunes, APVAC1, era activament personalitzada i estava dirigida a antígens no mutats. La segona vacuna, APVAC2, es dirigia preferentment contra neoantígens. Les composicions de les vacunes eren totalment personalitzades per a cada pacient en funció de diversos indicadors. Les dues vacunes van mostrar una seguretat i una immunogenicitat favorables.

 
Comentaris

Destaquem