Aliments com la pasta, l’arròs o el cuscús van molt bé per preparar l’estómac FOTO: Cedia

Esports

Quina dieta cal seguir els dies previs i posteriors a la Mitja Marató

L’alimentació és un dels elements més importants els dies previs i posteriors a realitzar un esforç físic tan elevat com una mitja marató. A banda de preparar-se físicament, cal preparar l’estómac.

Tenir una bona alimentació és un imprescindible per a fer un gran esforç físic. Tal com diu la nutricionista del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, Saioa Segura, “l’ideal és mantenir una dieta amb uns hàbits ja inculcats. No per fer una dieta determinada dos dies abans d’una cursa optimitzarem el nostre rendiment, ja que els canvis els hem d’anar fent gradualment”.

A banda d’això, però, hi ha aliments que s’adiuen més amb la preparació d’esforços físics com el de la Mitja Marató, que tindrà lloc diumenge 23 d'octubre. Per això mateix, tal com afirma Segura “l’ideal és mantenir una dieta adequada en quantitat i qualitat, abans, durant i després dels entrenaments per optimitzar el rendiment i la recuperació”.

Estil de dieta

Tal com explica Segura “els patrons més genèrics d’aquesta dieta són una dieta alta en carbohidrats. Aquests poden venir de la pasta, però també es poden obtenir a través del cuscús, els llegums, la patata, la quinoa... d’un munt d’aliments que són rics en midó. Durant la setmana prèvia també va bé que busquem un bon nivell d’antioxidants, la incorporació de fruites i verdures en aquesta setmana és fonamental”.

Pel que fa al mateix dia de la cursa, la nutricionista detalla que “hem de preparar bé l’estómac. A l’esmorzar que fem aquell dia ja hi hem d’estar acostumats. El que esmorzem hem de saber que se’ns posarà bé. Es recomana una dieta alta en hidrats de carboni, baixa en fibra i baixa en greixos, perquè la digestió sigui el més ràpida possible”.

És important que abans de la cursa, cadascú revisi el seu grau d’hidratació, perquè per començar a córrer cal estar ben hidratat.

En acabar, Segura recomana “ingerir algun aliment ric en hidrats i proteïnes com algun batut de fruita amb llet o iogurt.”

Una hora després de la cursa, el nostre cos estarà preparat per fer una ingesta més àmplia, com podria ser pasta, arròs o cuscús. De segon, carn o peix a la planxa i unes postres que portin fruita.