L'esmorzar, l'àpat més important del dia. FOTO: Cedida

Comerç

L’esmorzar, àpat clau

“Esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre”. Sovint, les dites populars tenen molta raó

L’esmorzar, segons els experts en nutrició, és un dels principals àpats del dia i hauria d’aportar el 25% de les calories que ingerim al llarg de la jornada.

Els principals nutrients que haurien de formar part d’un esmorzar equilibrat són els hidrats de carboni (cereals, plàtan, pa...), els minerals (llet, iogurts...), les proteïnes (pernil, ou...) i les vitamines (fruites, suc de taronja natural...).

Els hidrats de carboni o carbohidrats constitueixen el principal combustible del nostre organisme. Tots els processos vitals requereixen d’energia, ja sigui per a la realització d’activitats físiques com intel·lectuals.

Les vitamines també són part important de l’esmorzar. Una bona peça de fruita o bé un suc aporta les vitamines necessàries per afrontar el matí.

Pel que fa a les proteïnes, aquestes són el component principal dels músculs, de la sang, de la pell i de tots els òrgans interns.

En relació amb els productes làctics, la seva aportació de calci i de minerals enforteix l’esquelet.

Cal tenir en compte que després del descans de la nit, l’organisme necessita de la ingesta d’aliments per equilibrar els nivells de sucre.

Un esmorzar insuficient pot repercutir en el nostre rendiment físic i mental.