Exposició a la Galeria Canals d'Art. FOTO: Bernat Millet

Cultura

Les galeries reactiven el món de l'art a Sant Cugat

Les galeries d'art de Sant Cugat sobreviuen a la crisi del coronavirus i mantenen l'esperit artístic intacte

El món de la cultura és un dels més afectats per la crisi del coronavirus. El tancament temporal de cinemes, biblioteques, sales de teatre o galeries d'art ha posat en risc un sector ja de per si en dificultats. En les últimes setmanes l'activitat cultural ha anat tornant i les galeries d'art han aixecat persianes per seguir acostant el fet artístic als santcugatencs. Des de Sant Cugat reclamen a les administracions ajudes directes per tal de preservar l'ecosistema artístic santcugatenc.

"Tots hem de salvar el món de l'art. Tancaran moltes galeries, tot i que les de Sant Cugat segurament que aguantaran", avisa Josep Canals, de la Canals Galeria d'Art, que considera que el de l'art és el sector "més feble" de l'àmbit cultural. "Som un sector molt sensible a tot", explica Jordi Batlle, de La Galeria, que també que poden haver galeries arreu del país que hagin de tancar: "Serà en funció de la trajectòria de cada espai".

El suport del públic

Jordi Batlle destaca que des que van reobrir La Galeria han notat una bona reacció del públic: "La reobertura ha estat bona. Hi ha hagut ganes i il·lusió per passejar per les galeries, hem tingut bons resultats. Veig el got mig ple". Tot i que potser hi ha gent amb una mica de temor a estar en espais tancats per la Covid-19, Batlle considera que si s'estableixen les mesures de seguretat necessàries, els visitants tindran més confiança.

"Les galeries de Sant Cugat aguantaran, tenim l'esperit artístic. Però hem d'arribar al públic", apunta Josep Canals, que envia un missatge a la ciutadania: "Igual que és important comprar un llibre o anar al cinema, també és important potenciar les arts visuals".

La transformació de l'art

El confinament ha accelerat la transformació digital de molts sectors, també del cultural i de l'art. L'emoció i sentiments que produeix contemplar una obra d'art en directe no es pot comprar a fer-ho de manera virtual, però internet pot ser una eina per arribar a més públic. El futur, també per les galeries, passa per combinar els dos móns.

La Canals Galeria d'Art fa anys que aposten pel món digital -el 1997 ja van obrir pàgina web- i durant el confinament han multiplicat la seva presència a les xarxes. "Hem fet servir molt  les xarxes per comunicar-nos amb l'exterior. La nostra feina no ha quedat amagada i hem tingut clients d'altres països gràcies a això", destaca Josep Canals, que afegeix: "La cultura ha entrat a casa i el món de la cultura s'ha reinventat".

L'obra de Moscardó es pot veure a La Galeria. FOTO: Bernat Millet

De fet, la ciutadania ha pogut gaudir des de casa de centenars d'exposicions i museus d'arreu del món, tot a un clic. En el cas de la Canals Galeria d'Art, han ofert diàriament imatges d'obres d'art a través de les seves plataformes virtuals. Josep Canals destaca que és important ser a les xarxes i oferir experiències completes als usuaris, com visites en 3D.

Tot i això, la màgia de l'espai físic no es pot substituir. I les galeries tornen a programar exposicions. En el cas de La Galeria, han prorrogat l'exposició de Marcos Isamat, que van estrenar el 6 de març, pocs dies abans del confinament. A més, el 10 de juliol inauguren una mostra col·lectiva de Gran Format amb artistes com Leticia Feduchi, Josep Moscardó o Didier Lourenço.

Crida a les administracions

Un dels missatges de les galeries va dirigit a l'administració i la necessitat que doni suport al món de l'art, que sovint s'ha sentit oblidat. "Te n'adones que tot són bones paraules i el que potser falta és suport econòmic", exposa Jordi Batlle, tot i que dona temps a l'administració perquè reaccioni i poder veure quines mesures es prendran.

Josep Canals es mostra més crític amb les institucions, també amb l'Ajuntament de Sant Cugat: "El govern no ha fet res pel nostre sector i no sabem què farà. He enviat molts documents i no hi ha hagut resposta". A més, demana a l'Ajuntament que parli directament amb els galeristes, tot i que no és optimista: "Estic molt desanimat amb Sant Cugat i com s'ha tractat el fet cultural".

Un nou moviment artístic

Josep Canals també reflexiona sobre quin impacte pot tenir en l'art la pandèmia del coronavirus i considera que pot aparèixer un nou moviment artístic. "Durant el confinament s'ha seguit fent art, escrivint, creant...", destaca.

Així, creu que en aquests moments "està naixent un nou estil d'art" i que deprés de la pandèmia sorgirà "una cosa nova". "Ja es veurà quina és, cada cent anys les arts visuals han anat canviant. Ara es donarà pas a una reflexió en tota la societat i l'artista, que és sensible als canvis, crearà un nou llenguatge".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.