La Rosa dels Vents, de Pep Codó, corona Can Mates

L'escultura s'ha inaugurat coincidint amb el desè aniversari de la inauguració del Parc Turó de Can Mates a Sant Cugat

Coincidint amb la celebració dels deu anys del Parc del Turó de Can Mates, aquest divendres, 19 de maig, s'ha inaugurat oficialment l'escultura la Rosa dels Vents, de l'artista santcugatenc Pep Codó, que ocupa la part més alta del turó a Sant Cugat del Vallès.

Un conjunt escultòric de setze elements, disposats en grups de dos, i en què els dos elements de cada grup formen un en positiu i l'altre en negatiu la lletra inicial de cada vent que conforma la Rosa. Quan s'observen correctament les dues parts complementàries, coincidirà amb la direcció del vent assenyalat.

Es tracta d'un conjunt escultòric de 16 peces en blocs de dos FOTO: Lali Álvarez

"Veient el projecte inicialment del parc, la idea de l'escultura venia quasi donada", explica Pep Codó, ja que "els arquitectes volien un espai amb un horitzó de 360 graus, i vaig pensar que el més adient era construir una Rosa dels Vents". Una escultura formada per 16 elements executats en granit. "La idea era que fos un material que s'integrés en l'espai, que vol ser rural, i que té la vocació de reproduir el paisatge del Vallès. El granit és un material bastant corrent, i de la manera com estan plantades les peces, sembla que el granit surti de dins terra", aclareix.

Pel que fa als vents representats, ha deixat clar que "la tria ha estat poètica, no tècnica", i també el nom posat (per exemple, hi ha vent de llevant, no del sud).

La inauguració s'ha fet coincidint amb el desè aniversari del Parc FOTO: Lali Álvarez

L'artista ha remarcat la "responsabilitat" de crear una escultura per a un lloc concret. Igualment, ha fet valdre l'aposta de Sant Cugat per l'escultura pública. "Aquesta és la 24a que hi ha a Sant Cugat, de 15 autors diferents, i és molt important, ja que és patrimoni de tots els santcugatencs i ens distingeix com a ciutat", ha dit.

Un aspecte que també ha remarcat Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, remarcant l'aposta de la ciutat per l'escultura pública amb un "Pla d'escultura al carrer que s'està materialitzant", ha dit, amb la voluntat de "donar significat als espais de la ciutat a través de les arts visuals".

Mònica Usart ha explicat els secrets dels vents. FOTO: Lali Álvarez

Conesa també ha destacat la importància del parc en el seu desè aniversari. "En aquests deu anys hem vist com es transformava l'espai, ja pensat perquè fos un espai molt naturalitzat, i un parc ampli on la ciutadania pogués gaudir d'aquest pulmó verd", ha remarcat Conesa, fent valdre que es tracta del parc urbà més gran de l'Àrea Metropolitana, amb 20 hectàrees.

L'acte inaugural ha comptat també amb la presència dels tècnics que van idear el parc, membres de l'empresa Colonial (qui va encarregar l'escultura), i diferents representants del consistori. Durant l'acte, la meteoròloga Mònica Usart ha fet una explicació dels diferents vents representats amb les escultures de Pep Codó.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem