Els menjadors de les escoles també aposten per l’ecològic
Cada vegada són més les escoles santcugatenques que introdueixen en els seus menús el menjar ecològic i de proximitat. Consideren que és una manera eficaç d’adquirir hàbits saludables i fer del menjador un espai educatiu més
Susanna Valls, membre de la comissió de menjador de l’AMPA del Pi de’n Xandri, explica que va decidir apostar pel menjar ecològic fa sis anys: “Volem que el menjar sigui proper i, si pot ser, ecològic. També és veritat que ens mirem molt els costos i a vegades surt car”. Segons Valls no sempre es donen les condicions òptimes per menjar ecològic: “Quan s’han d’alimentar 400 persones no és tan fàcil. A vegades no es pot”. En qualsevol cas, apunta, “seguirem apostant sempre que sigui econòmicament viable”.
Qui ho gestiona?
En la gran majoria de casos els menjadors de les escoles estan gestionats per empreses externes que treballen molt estretament amb les AMPA. A Sant Cugat n’hi ha diverses. Una d’elles és Paidos, empresa que gestiona els menjadors del Pi de’n Xandri, Joan Maragall, Collserola i Gerbert d’Orlhac. Paidos treballa amb proveïdors el més propers possible amb la intenció que no només es mengi ecològic, sinó que també s’afavoreixi la sostenibilitat: “No ens serveix ecològic de qualsevol part, ha de ser proper”, explica la nutricionista de Paidos, Francesca dos Santos. Els productes amb els que més treballa aquesta empresa són fruits secs, iogurts, llegums i, puntualment, verdures i fruites. Dos Santos també apunta la dificultat que suposa introduir aliments ecològics en els menús: “Segons quins productes ens porten problemes perquè als nens els costa adaptar-se. També ens trobem amb dificultats a l’hora de trobar-los a un bon preu”.
Doble Via és una altra de les empreses que gestionen menjadors, en aquest cas els de l’escola l’Olivera i l’IES Arnau Cadell. Segons Jordi Segarra, que és qui porta la coordinació amb les escoles, no només es tracta de donar un servei, sinó també que es transmetin uns valors: “El que intentem és donar protagonisme als nens i a la vegada treballar hàbits d’alimentació saludable. Que l’alimentació també sigui un component educatiu”. Els productes principals amb els quals treballa Doble Via són la fruita, els llegums, l’arròs, la pasta i el pa.
