Apunts sobre els olis de cuina
ESPAI PUBLICITARI. Els “greixos bons” són els poliinsaturats o monoinsaturats i són els que no fan mal a la salut
El greix és un ingredient important en la cuina, però no tots són iguals nutritivament ni tenen els mateixos efectes sobre l’organisme.
Bàsicament, es divideixen en dos tipus: d’origen animal i d’origen vegetal, éssent els primers els més nocius pel seu elevat aport d’àcids greixos saturats. Si s’abusa d’aquests greixos, amb el temps, és molt probable que patiu problemes de salut.
Pel que fa als greixos vegetals, els olis de cuina que no fan mal a la salut són aquells que estan compostos per greixos poliinsaturats i monoinsaturats, o també coneguts com “greixos bons”.
Oli d’oliva
El millor oli, el més saludable, és el d’oliva, i com més verge, millor.
Un ingredient bàsic en la dieta mediterrània, que es caracteritza per ser un greix monoinsaturat amb grans beneficis per a la salut cardiovascular.
El millor que es pot comprar és aquell que no està refinat, ja que està pressionat a baix nivell de calor i això ajuda a conservar els polifenols que són bons per a la salut.
Oli de sèsam
Aquest oli d’origen asiàtic és reconegut per ser font de greixos monoinsaturats, amb el plus de contenir quantitat d’antioxidants que romanen fins i tot després de sotmetre’l a la calor.
A més, conté fosfatidilcolina, un nutrient relacionat amb la bona salut cerebral.
Malgrat això, es recomana el seu consum limitat ja que també conté àcids grassos omega 6.
Oli de coco
Si bé durant molts anys no ha tingut molt bona fama pel seu elevat contingut de greix saturat, diversos estudis han demostrat que és un oli bo i que es pot utilitzar sense problemes.
La majoria de greix saturat que conté és del tipus conegut com a triglicèrids de cadena mitjana, que el cos transforma en energia en comptes d’emmagatzemar-lo com a greix corporal.
A més, compta amb propietats antibiòtiques i antimicrobials que protegeixen l’organisme de diferents agents patògens.
Està considerat també una bona font d’energia per al cervell.
