Tortell de Sant Antoni. FOTO: Cedida

Gastronomia

Prepara a casa el tortell de Sant Antoni

Aquest any no podrem gaudir dels Tres Tombs, però sí d’aquest tortell tradicional

Ingredients:

Per a la primera massa:

  • 80 g de farina
  • 20 gr de llevat de forner
  • 35 cc de llet

 

Per a la segona massa:

  • 250 g de farina
  • 50 g de sucre
  • 50 g de mantega
  • 50 ml de llet
  • 2 ous
  • Un polsim de sal
  • La pell d’una llimona ratllada.
  • 1 culleradeta de nou moscada i una de tarongina.
  • 1 cullerada d’anís sec

 

Per fer el massapà del farcit:

  • 200 g d’ametlla molta
  • 200 g de sucre llustre
  • 1 clara d’ou.

 

Pel sucre humitejat per cobrir el tortell:

  • Sucre llustre.
  • Unes gotetes d’aigua

 

Elaboració:

  1. Preparem la primera massa barrejant en un bol la farina, la llet tèbia i el llevat.
  2. La treballem fins que estigui elàstica i en fem una bola.
  3. La guardem tapada amb un drap en un lloc fosc i sec.
  4. Mentre creix, barregem la farina, una mica de sal, la nou moscada, la tarongina i l’anís, els ous i la mantega tova.
  5. Després afegim la llet a poc a poc fins que la pasta es lligui.
  6. Afegim la massa mare que ha reposat, i ho mesclem.
  7. Fem de nou una bola i la deixem reposar tapada amb un drap fins que tripliqui el seu volum.
  8. Mentrestant, preparem el massapà, barrejant la farina d’ametlla, el sucre llustre i la clara d’ou.
  9. Reservem el massapà i preparem el sucre humitejat, posant unes gotes d’aigua al sucre, i deixem que s’assequi.
  10. Passades unes hores, quan la pasta hagi triplicat el seu volum, l’estirem amb un corró, i, alhora, fem un xurro llarg.
  11. Posem el massapà a sobre de la pasta i anem embolicant-lo donant-li la forma del tortell.
  12. L’aplanem una mica, i hi fem els talls d’aquest tortell perquè, un cop cuit, es vegi el massapà de l’interior.
  13. Deixem reposar fins que torni a créixer de volum, i el pintem amb rovell d’ou, i posem sucre per sobre.
  14. Couem el tortell al forn uns vint minuts a 180 graus.
  15. Un cop cuit, hi posem sucre humitejat per sobre i deixem refredar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.