A Can Montmany s’ha posat en marxa la cooperativa Ortiga. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

La caseta i, ara, l’hortet

La crisi actual i la preferència pels productes agroecològics han contribuït a popularitzar els horts i els productes de proximitat

He escollit aquest tema sobre els horts a Sant Cugat i el consum agroecològic responsable perquè és una qüestió que m’il·lusiona i em preocupa alhora. Em preocupa pel fet que cada cop consumim més productes de dubtosa qualitat. Per tothom és sabut que els aliments ecològics conreats sense pesticides presenten major contingut de minerals, de vitamines, de proteïnes i d’hidrats de carboni. Les fruites i verdures ecològiques posseeixen una més gran concentració de substàncies antioxidants que eviten l’envelliment cel·lular i augmenten les defenses de l’organisme. Està demostrat científicament que la producció ecològica és una de les possibles solucions als greus problemes mediambientals actuals.

Horts d’abans
He donat un cop d’ull al segle XVII per saber sobre l’agricultura en aquell temps i sense voler-ho m’he adonat del problema que ja hi havia en l’encaix de Catalunya dins la corona hispànica a causa de la incomprensió dels virreis i que es feu ben palesa amb l’Arribada de Felip IV (1621-1665) al tron que va accelerar la decadència política i econòmica entre ambdós. Les relacions entre el Consell de Cent de Barcelona i la Generalitat, d’una banda, i la monarquia de l’altra, van arribar a ser molt tenses per les exigències fiscals ¿Us sona això? Bé, anem al tema que ens ocupa.

En aquell moment a Sant Cugat es conreava la vinya, les oliveres, els arbres de diferents espècies com ara la figuera, i en major quantitat els cereals que eren part important de la dieta d’aquella època. La major part d’aquestes terres estaven situades als voltants de la vila i més de la meitat pertanyien a la parròquia de Sant Pere d’Octavià. La resta o eren dins el terme de la vila o en diferents àmbits com és el cas de Sant Cebrià de Valldoreix. Els horts i els altres conreus de regadiu eren a les eixides, al costat de les rieres com és el cas de l’actual rambla del Celler i també en aquells indrets de la vila on es podia extreure aigua dels pous. Les masies, totes, tenien el seus camps de conreu i el seu hort, tot anticipant-se a l’ideal republicà de la casa i l’hortet. En aquell moment, la majoria de la població santcugatenca era pagesa.

Passats els anys, el progressiu creixement demogràfic ha estat espectacular i gairebé paral·lel al retrocés de l’agricultura. De les 4.648 hectàrees de superfície agrària que hi havia l’any 1950 es va passar a 3.053 l’any 1975. Actualment, es conreen 113 ha, un 2,3% del total. L’any 1950 els pagesos actius a Sant Cugat eren del 28,7% i el 1975 s’havia reduït al 6,33% de la població. Per horta fresca i sana no hi ha com l’horta santcugatenca. Això és el que se sentia de la boca dels pagesos i pageses d’aquí que anaven a vendre als mercats barcelonins de Sarrià, El Ninot, La Concepció, La Plaça de Gràcia, La Plaça de la Travessera, La Boqueria, La Plaça de Sants, la Plaça d’Hostafrancs o El Mercat de Santa Caterina.

Diferents tipus d’horts
Actualment, des de l’Ajuntament s’està duent a terme una gran tasca des de l’any 2007 en què es van crear els horts urbans situats al Parc del Turó de Can Mates i que, segons hem pogut saber s’ampliarà a altres zones de Sant Cugat. Aquest projecte, que és molt desitjable per a la gent gran també ho seria per a moltes persones joves i associacions locals que han apostat per un tipus d’alimentació més sana i natural.

També existeix a Sant Cugat, concretament a Can Montmany, un altre projecte, l’Ortiga, basat en l’agricultura sostenible i d’arrelament que té com a principis la utilització de llavors autòctones i el conreu de productes propis de la terra sense l’ús de productes químics.

Algunes persones estan aprofitant parcel·les pendents de construir per convertir-les en horts, com és el cas de l’Hort del Migdia; un espai de conreu comunitari situat darrere del Monestir.

Gràcies a les AMPA, a l’Ajuntament de Sant Cugat, al grup de Treball Educació per la Sostenibilitat al Llarg de la Vida i al professorat, existeixen més de quaranta horts escolars al nostre municipi que gaudeixen d’aquesta interessant proposta educativa.

Apartar-se del model econòmic capitalista neoliberal és possible, ho demostren els petits productors i les cooperatives de consum ecològic, que aposten per un model econòmicament sostenible i rendible en què els intermediaris desapareixen i, en canvi, els productors recuperen protagonisme. Tot plegat reverteix en la millora de la qualitat de vida dels consumidors i la sostenibilitat mediambiental.