La vinya a Can Montmany: fer vi per romanticisme. Kevin Fisher és pagès a la masia. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

La presència del vi, avui, a Sant Cugat

Des de petits productors, passant per cursos i fins a les xarxes socials: la cultura del vi segueix estant present a la ciutat

Manel Sarasa és cofundador de Wineissocial. FOTO: Artur Ribera
L'Ateneu aposta per acostar productors i consumidors amb els Tasts. FOTO: Artur Ribera
Vins Noé van ser els primers en apostar per un club de vins a la ciutat. FOTO: Artur Ribera
Tot i que Sant Cugat ja no és el municipi vinícola que un dia va ser, el vi segueix estant molt present a la ciutat. Des d’algun petit productor que ens recorda la manera tradicional de fer vi, fins a la inclusió d’aquest producte a les xarxes socials.

Can Montmany és l’exemple per excel·lència d’aquells que mantenen viva la tradició. Kevin Fisher, pagès, explica que “fem vi des de fa tres anys, d’una manera tradicional, demanant consell a Can Calopa, que tenen una vinya més gran entre Molins i Vallvidrera”. Amb tot, en aquests tres anys, tan sols han aconseguit fer una bona anyada. Els motius: la depredació dels senglars. Un problema que han solucionat tancant la finca. Actualment hi ha uns 800 metres quadrats amb uns 200 ceps de merlot. Una producció que han decidit engegar perquè “antigament aquesta finca produïa moltíssim vi i cava”. “Per a nosaltres és una cosa complementària pel que fa a la feina”, afegeix Fisher. El resultat de la collita “el repartim entre els nostres consumidors de fruita i verdura habituals, i després el fem servir si fem algun acte obert aquí”, explica Fisher. “És una producció tan petita que és per gaudir-la, per imaginar com era abans, i també, potser, per imaginar-se com podria ser si es tornessin a posar a plantar vinya de nou, que és una possibilitat en aquest espai”, apunta Kevin Fisher.

Per altra banda, hi ha altres casos en què el vi porta etiqueta santcugatenca. És el cas del vi Maius. Tot i no estar elaborat a Sant Cugat, el seu impulsor és santcugatenc de tota la vida. Josep Gómez és la tercera generació del Celler Santa Maria. Un celler que obria les seves portes al carrer que li dóna nom el 1949. Fa 12 anys, Josep Gómez va plantar la seva primera vinya al Priorat, on ara també hi tenen un petit celler, i el 2006 sortia al mercat la primera producció de vi Maius amb anyada del 2004. Un vi negre de criança amb DO del Priorat i segell santcugatenc.

Activitats per a tothom
Més enllà de la producció, la cultura del vi es consolida entre la ciutadania com un acte social. Una de les activitats que va guanyant terreny són els tasts de vins. Uns dels més populars són els organitzats per l’Ateneu Santcugatenc. Com explica Toni Ramon, membre de l’equip directiu, “l’Ateneu ofereix conèixer diferents cellers, els seus vins i caves, les varietats emprades per elaborar-los, les característiques de les diferents denominacions d’origen, el procés d’elaboració del vi i, evidentment, tastar-los. I tot això directament de la mà dels seus productors. Busquem més la relació entre celler i consumidor, el coneixement del treball que hi ha abans d’arribar a obrir una ampolla, l’experiència dels vinicultors i les motivacions per elaborar els seus vins, que no pas un tast estricte, que, de manera més relaxada, també la fem”.

Una activitat que ha tingut una molt bona acollida des de l’inici, arribant en les darreres sessions (ja en porten 13) al 100% d’ocupació. Una resposta que Toni Ramon explica la fet que “es deu a la presència directa dels productors, la proximitat i la possibilitat d’aprofundir en els processos de producció de cadascun dels vins. A més, el fet d’anar presentant un celler a cada sessió i tastar els seus vins et permet fer totes les preguntes que en aquell moment passin pel cap”. De cara a la nova temporada, ja hi ha fixades noves dates: el 29 d’octubre i el 19 de novembre a les 19.30 hores. Una activitat que organitzen amb el seu col·laborador, Vins Noe.

En xarxa
Vins Noe va néixer a Sant Cugat l’any 1989 com una iniciativa empresarial entre amics a qui els agradava el món del vi. “Visites a bodegues, tastos, converses i bons moments ens van dur a crear l’empresa en un moment en què la cultura del vi era relativament poc estesa i crèiem que difondre-la era una bona oportunitat”, explica Ton Lladó, gerent de Vins Noe. El més important, en tot moment, és “que triar un vi és un moment de plaer i de comunicació; és indubtablement una oportunitat per xerrar una estona, moltes vegades molt més enllà d’aquell vi en particular, i per consolidar relacions personals molt enriquidores. I això ens agrada”, emfatitza.
La iniciativa ha anat creixent. Als anys noranta engegaven el club de vins, i actualment s’han adaptat al món global, fent-se un lloc a Internet. Una eina que, tot i no ser senzilla, Lladó apunta que “és una eina que cal utilitzar bé, tant a escala de la ciutat com en l’àmbit mundial. Però per ser global cal ser local i estem consolidant aquesta manera de fer a la ciutat”.

Per altra banda, Sant Cugat compta, des de fa poc més d’un any, amb el primer club de vins personalitzat del món: la xarxa en línia Wineissocial. “Segons el gust de cada client, els nostres sommeliers seleccionen els vins que més et poden agradar i t’enviem a casa, cada mes, dos vins diferents per menys de 20 euros sense despeses d’enviament”, explica Manel Sarasa, cofundador de Wineissocial. Una idea que sorgeix d’un grup d’amics, apassionats del vi, que volien compartir aquesta passió i els seus coneixements amb altres persones. “Vam convèncer en Ferran Centelles, sommelier del Bulli durant 11 anys, perquè s’unís al projecte. En Ferran va inventar el concepte Perfil de Tast, que és un document que tothom pot aconseguir gratuïtament al web, segons el qual els amants del vi poden entendre el seu tipus de gust i rebre recomanacions mensuals dels nostres sommeliers”, explica Sarasa.

“Internet va fer la resta, i avui, més de 40.000 persones a tot l’Estat ja reben les recomanacions de Wineissocial”, destaca. Associar-se suposa poder rebre aquestes recomanacions a casa. Una nova manera de gaudir del vi.