Manifestació de rebuig al pacte amb el PSC. FOTO: Joel Brooks

Política

L'ANC de Sant Cugat recull signatures contra els pactes amb el PSC

El coordinador de l'ANC de Sant Cugat ha explicat al TOT que la recollida de signatures es fa "per coherència"

La secció local de l'ANC de Sant Cugat ha obert un procés de recollida de signatures contra els pactes amb el PSC a l'Ajuntament del municipi (ERC i CUP) i a la Diputació de Barcelona (Junts per Catalunya): "Aquesta acció és fruit de la nostra coherència. Sempre hem estat en contra d'aquest pacte", explica el coordinador de l'entitat, Xavier Palet, que afegeix que el procés de recollida de signatures s'ha iniciat "davant la nul·la resposta per part dels partits independentistes que són al Govern" respecte a aquest pacte.

A més, Palet també ha valorat el pacte tenint en compte la situació política actual, que no és la mateixa que quan es va produir: "Tal com va tot, amb una sentència ja ferma, a l'Ajuntament es manté el pacte amb el PSC i cal que la gent no perdi de vista que seguim governats per un partit del 155", ha assenyalat.

El procés de recollida de signatures

L'ANC de Sant Cugat no es fixa una data concreta per acabar amb la recollida de signatures: "Quan creguem que en tenim prou, les entregarem a l'Ajuntament", ha afirmat Palet, que també ha explicat que qui vulgui signar pot passar per la seu de l'entitat, de dilluns a dijous, de 18 h a 20 h de la tarda. A més, apunta que durant les festes de Nadal, l'ANC muntarà parades informatives per seguir amb la recollida.

La validesa legal de les signatures a Sant Cugat

El coordinador de l'ANC de Sant Cugat ha explicat al TOT que la recollida es fa per "mostrar una manifestació popular" contra el pacte amb el PSC, però ha assenyalat que "no són vinculants". De totes maneres, des del març del 2017, i pel Reglament de Participació Ciutadana, qualsevol santcugatenc major de 16 anys pot impulsar un procés de referèndum, sempre que es tracti de qüestions de competències locals.

A partir d'aquí, per demanar una consulta popular, caldrà presentar les signatures vàlides equivalents a un 5% de les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. És a dir, un santcugatenc haurà de recollir més de 3.500 signatures per tal d'impulsar un referèndum en tot el municipi i portar-les a l'Ajuntament. Tot i això, no n'hi haurà prou amb la recollida de signatures, ja que la celebració de la consulta popular requerirà una aprovació del Ple Municipal i l'autorització del govern local.

Més info: Què han de fer els santcugatencs per promoure una consulta popular?