Arran treu els noms franquistes dels carrers de Sant Cugat

L'organització juvenil d'esquerres ha substituït les plaques de tres carrers pels de “tres lluitadores per la llibertat”

Arran, l'associació juvenil de l'esquerra independentista a Sant Cugat, ha tret els noms de tres carrers de Sant Cugat que “reben el seu nom en honor a tres alcaldes santcugatencs, casualment tres homes, que van ser alcaldes durant la dictadura franquista”. Així ho han reivindicat mitjançant un comunicat fet públic al Facebook de l'associació.

“La reivindicació va per dues bandes. Per una banda, creiem que no hi ha d'haver carrers que commemorin els coresponsables de la dictadura, del feixisme i la repressió a Sant Cugat. D'altra banda, també volem reivindicar que a Sant Cugat hi ha 380 carrers d'homes, enfront dels 41 de dones, de les quals 21 són verges i santes. Volem donar visibilitat a totes les dones lluitadores i referent del nostre país que haurien de tenir molts carrers a les ciutats”, ha explicat la portaveu d'Arran, Ceci, al TOT Sant Cugat.

Es tracta de l'avinguda de l’alcalde Barnils, la plaça del Doctor Villar i el carrer de Pau Muñoz i Castanyer. “Hem decidit esborrar aquesta vergonyosa marca dels nostres carrers despenjant els seus noms de les parets”. En el seu lloc han penjat “el nom de tres lluitadores per la llibertat”. D'aquesta manera, avui s'hi pot llegir avinguda de Lina Odena (militant comunista i combatent durant la Guerra Civil espanyola; va participar activament en els combats de l'Arrabassada i a Sant Cugat, 1911-1936), carrer de Marina Ginestà (militant comunista i traductora, 1919-2914) i plaça de Teresa Claramunt (dirigent anarcosindicalista, 1862-1931).

Les plaques substituides són en record a alcaldes de l'època franquista FOTO: Cedida

Són “noms que sí que mereixen un record; noms que van lluitar per eradicar la xacra del franquisme i noms que, per davant de tot, van lluitar per la llibertat”, defensen en el comunicat.

Des d'Arran no descarten noves accions per reivindicar que es retirin els símbols franquistes. “Amb la recerca que hem fet hem trobat aquests tres noms, però és clar que, si trobem altres símbols franquistes a la ciutat, farem accions per reivindicar la seva retirada”, ha apuntat la portaveu de l'associació.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem