Borràs, presentant el seu llibre: "Quan vaig arribar a la presó em va caure l'ànima"

L'exconsellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat el seu llibre, '34 dies de tardor i 1 de primavera. Diari de presó', a Sant Cugat, on ha parlat de la seva estada a Alcalá-Meco

"Quan vaig entrar a la presó d'Alcalá-Meco em va caure l'ànima", ha dit Meritxell Borràs en la presentació del seu llibre, 34 dies de tardor i 1 de primavera. Diari de presó, que parla, precisament, de la seva estada a Alcalá-Meco. La presentació s'ha fet el dilluns 26 de novembre al Claustre del Monestir i prop de 120 persones han assistit a aquesta presentació.

"El llibre copsa la sinceritat, el rigor i l'aproximament a la presó"

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha estat l'encarregada de presentar a Borràs i iniciar l'explicació del llibre: "El llibre copsa la sinceritat, el rigor i l'aproximament a la presó, i sobretot aquesta vida espartana que la Meritxell va decidir fer. El llibre relata la tristesa i l'emoció d'aquells dies", ha assenyalat Fortuny. Posteriorment li ha regalat una papallona, com a símbol de llibertat: "La papallona és sinònim de força, elegància i llibertat, i la Meritxell és aquestes tres coses", ha afirmat l'alcaldessa.

Acte de presentació del llibre de Meritxell Borràs, exconsellera de Governació. FOTO: Bernat Millet

Acte de presentació del llibre de Meritxell Borràs, exconsellera de Governació. FOTO: Bernat Millet

"És un diari molt personal i íntim"

Posteriorment, s'ha iniciat un diàleg entre Lluís Recoder i la mateixa Meritxell Borràs, en el qual l'exconsellera ha desgranat anècdotes, vivències i sensacions que va viure a la presó, que apareixen també al llibre: "Jo no vaig escriure un llibre, sinó un diari personal. No era un llibre per plantejar-me temes polítics, sinó un espai en el qual tenia una necessitat d'expressar-me", ha iniciat Borràs. L'exconsellera ha explicat també que va dubtar molt sobre si publicar-lo o no: "És un diari molt personal i íntim i em feia cosa publicar-lo, tenia els meus dubtes, una per despullar-me d'aquesta manera", ha afirmat.

Meritxell Borràs ha tractat també la seva relació amb Dolors Bassa, amb qui va compartir els dies de presó a Alcalá-Meco, i ha reconegut que va ser allà on la va descobrir com a persona: "A Alcalá-Meco vaig descobrir a la Dolors Bassa com a persona. La coneixia, però no hi tenia una relació estreta i hi havia un cert desconeixement, però a l'hora de la veritat, la Dolors i jo ens hem fet molt amigues i hem rigut molt", ha explicat l'exconsellera.

"Es parla més dels homes presos que de les dones"

D'altra banda, l'escriptora del llibre ha aprofitat també la presentació per denunciar que les dones polítiques preses no han tingut tanta rellevància en l'àmbit dels mitjans de comunicació: "Es parla més dels homes presos que de les dones", molt probablement perquè, segons diu, "hi ha set homes junts a la mateixa presó i les dues dones estan en dues presons diferents". El cas, assenyala, és que "es visiten més els homes i se'n parla més d'ells. I això és una realitat".

"Al cap de poc em vaig adonar que havia d'aprendre a viure amb la situació que tinc"

En la presentació, l'exconsellera de Governació ha analitzat també el futur més pròxim, que passa pel judici que té pendent i que s'ha d'iniciar en unes setmanes, així com la situació dels presos polítics: "Afrontaré el judici amb serenitat. Vaig sortir de la presó contenta però a la vegada pensant amb els que es quedaven dins i que desconeixia quan sortirien. I pensant que com estaria si hagués estat jo que m'hi hagués quedat", ha dit en aquest sentit Meritxell Borràs. "Al cap de pocs dies em vaig angoixar pensant si després del judici hauria de tornar a la presó o no. I al cap de poc em vaig adonar que havia d'aprendre a viure amb la situació que tinc. Ara per ara vull ser feliç i no amargar-me", ha afegit.

34 dies de tardor i 1 de primavera és el relat, ple de coratge i sensibilitat, del temps que Meritxell Borràs estigué a la presó d'Alcalà-Meco la tardor de 2017. Una crònica personal i directa d'uns dies en què, com diu Antoni Bassas, la set de revenja de l'Estat porta el Govern de Catalunya a la presó i a l'exili.

 

 
Comentaris

Destaquem