Llombart, Campuzano i Álvaro durant la presentació del llibre. FOTO: TOT Sant Cugat

Política

Campuzano defensa la necessitat de "reimagina" per arribar a fer efectiva la independència

L'exdiputat ha presentat el seu darrer llibre a Sant Cugat remarcant la importància de "fer autocrítica" per "aprofitar les pròximes oportunitats"

"Les coses no van anar com estava previst que anessin, i tenim pendent una honesta reflexió sobre el que es va fer. I una reflexió que s'ha de fer des del dolor, que no ens ha de bloquejar en la set de repensar el camí cap a la independència. Hem de superar el bloqueig i el xoc emocional, i repensar les coses", ha defensat l'exdiputat Carles Campuzano des de Sant Cugat del Vallès aquest dimarts, 25 de juny. Ho ha fet durant la presentació del seu darrer llibre, Reimaginem la independència, en un acte conduït pels periodistes Jofre Llombart i Francesc-Marc Álvaro al ViLab del Celler Modernista.

Com ha introduït Llombart, "el llibre arriba en un moment en què tot el país està en una mena de brainstorming col·lectiu, però que en el cas de Campuzano no és una idea esbojarrada", ja que, ha dit, "el que hi ha darrere d'aquestes pàgines és un esforç intel·lectual de primer ordre". En el mateix sentit s'ha expressat Álvaro, dient que "en Carles és un polític que quan gairebé no hi havia independentistes a Catalunya, ell ho era; algú que això de la independència fa anys que ho pensa i ho imagina".

A més d'aquest aspecte, el periodista ha destacat el fet que "fa molts anys que es dedica a la política professional", intentant "practicar sempre una certa heterodòxia, estimant-se més jugar-se-la i arriscar que esperar", i dient que "forma part de la rara avis de polítics que és dedicar-se a les coses que interessa a la gent". És per això que ha defensat que "és un polític que ha fet coses reals i coses tangibles", juntament amb "una cosa poc comuna, que és pensar la política". En aquest sentit, ha detallat que "en aquest llibre ha volgut fer una reflexió sobre el que ha estat els últims anys d'aquest país", fent, ha dit, "un exercici molt honest de crítica i autocrítica del procés", en el que ha definit com "un llibre valent, que tothom que se sent independentista l'hauria de llegir".

El llibre s'ha presentat al ViLab del Celler Modernista. FOTO: TOT Sant Cugat

En relació al llibre, Carles Campuzano ha dit que està fet "des d'una convicció, i és que les coses no van anar com estava previst que anessin, i que tenim pendent una honesta reflexió sobre el que es va fer. I una reflexió que s'ha de fer des del dolor, que no ens ha de bloquejar en la set de repensar el camí cap a la independència". Un llibre, ha dit, que pretén plantejar també que "aquest debat sobre la independència no és el que era", dient que "al segle XXI la independència no és el que era, perquè cap estat és plenament sobirà", fent referència a fenòmens com la globalització.

"El llibre fa una aproximació crítica al procés intentant ser positius, i ho formulo dient quins són els límits que aquests anys no hem sabut respectar", ha detallat, fent referència a "els límits que es deriven de les majories democràtiques", i explicant que "la demanda de majories democràtiques continua sent imprescindible", així com que "la principal bandera política de la independència és la causa democràtica, i quan enarbores la bandera democràtica has de ser absolutament pulcre en el comportament democràtic, en el sentit de respectar les regles del joc".

Seguint amb els límits, l'exdiputat ha fet referència a la "complexitat del país", i també un quart, no present al llibre i que ha volgut afegir, que és que "no es pot tenir una mirada ingènua sobre què és l'estat; un dirigent polític no pot afirmar que no ens esperàvem que l'estat actués així".

Tenint en compte aquests factors, Campuzano ha detallat que el llibre inclou dos apartats més, un d'ells, "una apel·lació a què aquest conflicte sols es podrà resoldre per la via de l'acord", fet que "obligarà a treballar políticament per crear les condicions per fer-ho possible, posant-hi tota la intel·ligència política". I un darrer apartat, on planteja que "la independència, per als catalanistes, no és una finalitat en ella mateixa, sinó instruments per donar resposta als reptes de la societat". És per això que ha reivindicat que "el catalanisme sobiranista s'ha d'obsessionar més a donar resposta als grans reptes de país", assenyalant-ne cinc: "garantir la prosperitat econòmica; el repte de les desigualtats que posen en crisi el model de societat; el repte de les pensions, el repte de la democràcia, i el repte de les qüestions ambientals vinculades al canvi climàtic".

"És un llibre modest que pretén obrir una discussió que tenim pendent i que estic segur que el sobiranisme haurà d'afrontar", ha clos.

La presentació ha seguit amb un torn de preguntes per part del públic a les quals l'exdiputat ha donat resposta, entre elles, que "l'independentisme no ha de renunciar a tindre les majories", i que "estem obligats a repensar i imaginar perquè no hem guanyat. No som independents i les coses no han anat com volíem que anessin". "Apareixeran noves oportunitats per Catalunya, però caldrà haver après les lliçons dels últims anys, per aprofitar les oportunitats que vindran", ha dit.