Casta: "El que ens diferencia de la resta és que nosaltres només parlem de poble"

Susanna Casta és candidata a presidir l'EMD de Valldoreix pel PSC com a independent

Susanna Casta és la candidata independent que encapçala la llista del PSC com a presidenciable per Valldoreix. Casta viu a l'EMD i és empresària d'una petita empresa familiar a Valldoreix. Després del seu pas previ per la política, com a vocal de Ciutadans, confessa que li agrada la política de poble, tot i que no li agrada "la gestió dels partits polítics". "Em vaig quedar amb el millor, que era el tracte amb la gent, i sobretot la quantitat de temàtiques que pots arribar a tocar amb un càrrec com aquest".

Va ser vocal de Ciutadans a l'EMD, càrrec que va deixar, i ara torna a la política. Com explica aquest canvi?

Vaig entrar a Ciudadanos perquè era un partit socialdemòcrata. Abans era simpatitzant del partit Socialista, però amb l'escissió que es va produir de tots aquells que eren independentistes, em vaig desencantar. Necessitava algú altre a qui votar, i em vaig decidir per Ciudadanos, perquè m'agradava que venien de l'esquerra, estaven a prop de la meva ideologia, i em vaig sentir còmoda amb ells. A les municipals del 2015 em van cridar, i vaig anar. Sempre vaig presentar coses de poble, mai de partit, perquè jo estava allí pels veïns. Durant aquell temps van fer el canvi de la socialdemocràcia a aquesta espècie de neoliberalisme radical que tenen, i no estava a gust. Ni jo, ni molta gent de Ciudadanos. Va ser la primera decepció que vaig tenir. I després va arribar l'1 d'Octubre, el 155 i tot això. Em va crispar molt tota aquesta situació. Vaig haver de marxar.

Però no es va apartar de la política.

Estava a Gent per Valldoreix, i ho vam copar a Sant Cugat. De manera transversal; parlem del que és el poble. Es va intentar fer una candidatura conjunta entre el Partit Socialista i Gent per Valldoreix, sent jo la presidenciable. El Partit Socialista va donar totes les facilitats del món, però van haver-hi problemes interns a Gent per Valldoreix, estudiant la possibilitat d'anar amb la candidatura de Xavier Humet, independentista, i no em sentia còmoda. Va guanyar aquesta opció, i conseqüentment em vaig apartar.

I va seguir amb el Partit Socialista.

El Partit Socialista va seguir tractant amb mi. Una de les coses que vaig plantejar és que jo no volia tornar a cap partit. M'han respectat tot el que pensava, tot el que jo volia per Valldoreix, i amb la gent que tinc al voltant hem fet una candidatura bona. I el que ens diferencia de la resta és que nosaltres només parlem de poble. Perquè el Partit Socialista ha consentit que només parlem de poble, que és de Valldoreix, i és el que ens interessa.

Parlem llavors de propostes per Valldoreix. La seguretat és un dels temes que més preocupa?

Visc a Monmany, i he viscut de prop el tema dels robatoris. En primer lloc cal explicar què és Valldoreix, perquè és una EMD, i s'ha de saber quines competències tenim, perquè no ho podem fer tot. La seguretat és un servei que ens està donant Sant Cugat. I no pots responsabilitzar l'EMD del problema que hem tingut; la pots responsabilitzar de no pressionar suficient a l'ajuntament perquè doni el servei pel qual paguem. La nostra primera proposta és la descentralització de la policia. Pensem que Valldoreix, per la seva orografia, necessita una mini seu de la policia, amb una quantitat de policies estable, que fossin sempre els mateixos. Perquè amb l'experiència al terreny, coneixeran les persones i els punts calents del municipi, i això és el més important. Una altra proposta, amb els Plans d'ocupació que va posar en marxa el Partit dels Socialistes, que Valldoreix es pugui beneficiar dels Agents Cívics al carrer, i ampliar la plantilla dels que ja hi ha. I millorar el tema de l'enllumenat, perquè hi ha moltes zones a les fosques, i tots sabem que la foscor és el món on es troben millor els lladres. Així com la neteja de boscos i rieres, que és per on escapen moltes vegades.

Un altre tema que preocupa és l'accés a l'habitatge. Falta protecció oficial a Valldoreix?

Valldoreix té una normativa que s'ha de respectar. Però es necessita habitatge. Hi ha opcions, com a les cases okupades, on es pot fer un projecte per adaptar-les i cedir-les per fer habitatges de protecció oficial. Però no es pot fer des de l'EMD, perquè no té les competències per fer-ho. Això ho ha de fer Promusa, Valldoreix ha de cedir el terreny. I una altra alternativa és facilitar que a les cases de dos pisos es pugui fer partició horitzontal. Això sí que es pot fer des de l'EMD, posar els recursos necessaris per facilitar-ho.

I en mobilitat, què proposen?

Vam signar el decàleg de Mou-te. Vivim en un poble, i com a poble ens hem d'adaptar a la mobilitat que hi ha. La pacificació de la vila és important. Tot el nostre programa de mobilitat va amb el decàleg de Mou-te. Perquè el que s'ha de fer és una visió general de mobilitat de tot el municipi, i amb un criteri general, aplicar-lo a la resta de barris. Un altre aspecte pel que fa a mobilitat són els pàrquings. Proposem fer un dels dos pàrquings de l'estació gratuït per als veïns per fomentar l'ús del ferrocarril, i l'altre fer-lo de pagament, amb la mateixa regulació que hi ha per Sant Cugat, que si ets veí, tens rebaixes, però gestionat per l'EMD. Això solucionaria molt l'embús que hi ha dos cops al dia a la plaça de Can Cadena. I estudiem també que Sant Cugat o Valldoreix tinguin una línia de bus que s'introdueixi a l'altre territori, i que es doni la informació als valldoreixencs.

Un altre tema és la nova centralitat.

Va haver-hi una sentència contra el projecte de centralitat del senyor Puig, i a una de les coses que van dir que no va ser al supermercat que volia posar. Jo estic d'acord amb la centralitat. Els veïns hem escollit de manera natural un centre neuràlgic que és el Casalet; no vulguis canviar-la. I hi ha el pàrquing de terra de passat l'avinguda de Monmany, que és propietat de l'EMD. Necessitem un teatre, necessitem sales polivalents, necessitem millorar les instal·lacions del Casal... i tenim un espai que ja és nostre. Fem per trams, i fem una centralitat ben maca, aprofitant el que hi ha.

I en termes de comerç en general?

Cal potenciar el que hi ha. Estic enamorada del Mercadet. Hi ha una aplicació que es va muntar a Valldoreix per les línies d'autobusos, i poca cosa més, perquè no funciona. Perquè no l'ampliem una mica, i fem una aplicació de Valldoreix com deu mana, amb transport, pàrquing i comerç. Ajudem amb aquesta eina els artesans i brocanters, busquem convenis amb el Mercantic perquè els donin difusió, i obrim-lo a Sant Cugat.

També tenen propostes pel que fa a esports.

El primer és recuperar la gestió del pavelló, perquè molts equips de Valldoreix han de marxar de Valldoreix. Necessitem instal·lacions, però també necessitem fer una auditoria del patrimoni de Valldoreix per saber on podem posar millor les instal·lacions, perquè necessitem camps de futbol, i d'handbol, que és el gran oblidat a Valldoreix, i sales polivalents. També pensem que al camp de futbol, que no es fa servir perquè és inundable, podem posar-hi sorra i donar prioritat al volei platja i l'handbol platja, perquè es podrien fer quatre pistes perfectament. I pel que fa a les Cinc Milles, cal recuperar les Cinc Milles Femenines. No està malament la gestió que han fet, però s'han oblidat de per què es van fer.

Més propostes?

Pensem que el Cau dels infants hauria d'estar a un lloc solament per a ells, en contacte amb la natura, i plantegem que el Cau Amic pugui ser la gossera municipal. Perquè funciona, està ben gestionat i és una meravella. Dotem-lo de recursos. I pel que fa al Casal d'avis, fem-lo més accessible generant un aparcament al costat.

 
Comentaris

Destaquem