Els 3 eixos econòmics de la CUP per "fer un món més cooperatiu, més solidari i just"

La formació proposa la "municipalització dels serveis, una fiscalitat justa i progressiva i potenciar l'economia social i solidària" de cara a les eleccions municipals

La CUP presenta les mateixes polítiques econòmiques que ara fa 4 anys de cara a les eleccions municipals del 26 de maig i el nou mandat, i és que, segons ha explicat el regidor cupaire, Ignasi Bea, el fet de no ser al govern i no haver pogut implementar les mesures que proposa la formació, i el fet de "seguir pensant el mateix que ara fa 4 anys", impulsa a la CUP a seguir amb la mateixa línia.

Així, el grup polític planteja 3 eixos fonamentals per abordar les polítiques econòmiques, sota el lema 'Cooperem, no competim', amb la voluntat "d'activar una sèrie de mesures des del municipalisme, de cara a un món més cooperatiu, més solidari i més just", segons ha apuntat el número 3 de la CUP de cara als comicis municipals, Marco Simarro. Els tres pals de paller són:

  • Municipalització dels serveis: En aquest àmbit, Marco Simarro ha apuntat que "cal fer un pas més enllà en l'àmbit de les municipalitzacions dels serveis", focalitzant en el servei de l'aigua: "El servei de l'aigua s'ha de poder concretar en la municipalització", tot i assegurar que la voluntat és municipalitzar tots els serveis de l'Ajuntament "per una qüestió de democratització del servei". Una altra de les prioritats de la CUP en aquest àmbit és, per exemple, la internalització del servei de les escoles bressol públiques.
  • Una fiscalitat justa i progressiva: Pel que fa a la fiscalitat, la prioritat dels cupaires és tirar endavant el 'Carnet de Renda': "Cal que els serveis públics es paguin en funció de la renda, inclús les sancions", ha dit Simarro en aquest aspecte.
  • Potenciar l'economia social i solidària: Simarro ha explicat que la CUP proposa la creació d'un Consell d'Economia Social i Solidària, "a partir del qual es promoguin tota mena d'iniciatives". Per la formació també és important frenar els tancaments d'establiments del comerç local: "És important, també, pensar una Taula del Comerç Local de cara a poder asseure a tots els agents implicats i estudiar què podem fer perquè aquest comerç no desaparegui de la ciutat", ha apuntat el número 3 de la formació.

Crítiques a les polítiques econòmiques impulsades pel Govern

Igual que té 3 eixos principals, la CUP també té 3 crítiques principals cap a l'equip de Govern en matèria de polítiques econòmiques: "La qüestió de la municipalització del servei, hem vist la dilació que hi ha hagut en el cas paradigmàtic del servei de l'aigua. La manca de voluntat de recuperar aquest servei, que d'entre tots els serveis municipals és el servei més bàsic. Hi ha hagut una política de dilació, la voluntat era anar xutant la pilota endavant i que al final s'hagués de renovar la concessió", ha afirmat Ignasi Bea, a més d'assegurar que "l'única manera que aquestes polítiques s'implementin és governant".

Cal destacar que el Ple Municipal va aprovar fa uns dies una pròrroga d'un màxim de dos anys a l'empresa gestora del servei de l'aigua.

D'altra banda, pel que fa a la fiscalitat, Bea ha apuntat que la CUP és crítica "amb aquesta tarifació social amb la qual s'omplen la boca", tot i reconèixer que "és cert que s'han fet millores, amb l'aportació de molts grups en aquests darrers anys". De totes maneres ha volgut focalitzar en l'anomenat 'Carnet de renda': "Suposadament s'havia d'implementar, després d'arribar a dos acords pressupostaris amb ERC-MES, i ens permetria pagar-ho tot en funció de la renda, i això no s'ha implementat", ha explicat el regidor, a més d'afegir que "això fa que passin coses com que es bonifiqui a famílies nombroses independentment de la seva renda".

En aquest sentit, Bea també ha estat crític amb la rebaixa del 2,16% de l'IBI, que es va fer ara fa 3 anys: "Queda molt bé dir que baixes els impostos, però després de fer números hem vist que aquesta rebaixa, a les famílies els suposa 1 o 2 euros en cada rebut d'IBI. Això suposa molt poc per cada família i molt per a l'administració, que podria recollir 2 milions d'euros anuals més per destinar, per exemple, a habitatge", ha apuntat el regidor.

Pel que fa a l'economia social i cooperativa, Bea ha assegurat que la CUP ha fet moltes propostes en aquest mandat, moltes de les quals s'han aprovat: "Han estat receptius a partir del diagnòstic que tot el que sigui generar economia és positiu. Nosaltres ho fem des d'un enfocament ideològic i ells des d'un enfocament més pràctic", ha dit el cupaire. En aquest sentit, el mateix Bea ha criticat la no implementació de l'Oficina d'Economia Social i Cooperativa: "Vam proposar aquesta oficina, es va aprovar fa més de dos anys, i no se'n sap res. No s'ha fet gens de cas, la manca de voluntat ha fet que es duguin a terme", ha afirmat Bea. També ha explicat que "fa un any vam aprovar fer un estudi de la precarietat laboral a la ciutat, i aquest estudi no s'ha fet", ha sentenciat.

 
Comentaris

Destaquem