ICV-EUiA alerta de les conseqüències del nou decret d'habitatge de la Generalitat

Els comuns avisen que els preus de l'habitatge protegit augmentarà amb el nou decret

ICV-EUiA reclama que al govern de la Generalitat de Catalunya faci marxa enrere amb el decret de mesures urgents per a millorar l’accés a l’habitatge i alerta de conseqüències negatives per Sant Cugat i el conjunt del país. Segons el regidor Ramon Gutiérrez el decret és "tot el contrari" del que el títol anuncia i considera que serà perjudicial per afrontar la problemàtica de l'accés a l'habitatge. Els ecosocialistes portaran al ple municipal d'abril una proposta perquè l'Ajuntament de Sant Cugat es posicioni en contra del decret i demana als grup del Parlament de Catalunya que hi votin en contra.

"Tindrà efectes molt negatius a curt, mig i llarg terminien termes de protecció del dreat a l'habitatge a la ciutat", exposa ICV-EUiA. En aquest sentit, Gutiérrez recorda que Sant Cugat és "la ciutat catalana amb l'habitatge més car i amb greus problemes d'accés a l'habitatge".

El preu de l'habitatge públic

En una roda de premsa a Sant Cugat, la portaveu del Grup Parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, Susana Segovia, ha argumentat el seu rebuig al decret, que assegura que és la "liberalització dels preus de l'habitatge públic". Segons la diputada, la nova normativa implicaria que el preu dels pisos protegits estaran marcats per la ubicació de l'habitatge i els costos de construcció. "Un habitatge públic a Sant Cugat podria ser que fos més car a Sant Cugat que un habitatge privat en una altra ciutat", ha explicat.

A més, aquesta liberalització de preus que denuncia també comportaria diferència dins de la mateixa ciutat i que podria implicar que un habitatge protegit tingui diferents preus depenent de la seva ubicació, per exemple a Torreblanca seria més car que a Sant Francesc. Segons Segovia, això limitarà l'accés a l'habitatge protegit i produirà "segregacions" per nivell de renda.

Beneficiar els promotors

Segons els comuns, el decret impulsat pel govern de la Generalitat servirà per beneficiar a promotors i constructors. "S'ha fet d'esquena a tothom. No s'ha parlat amb les entitats del dret a l'habitatge, ni amb ajuntaments ni amb grups polítcs", ha exposat la diputada. Així mateix, consideren que "desvirtua" el model de destinar el 30% de noves promocions a habitatge protegit, ja que amb la "liberalització" dels preus, els constructors i promotors obtindran beneficis perquè podran pujar el preu.

A més, també critiquin que amb aquesta nova normativa la "Generalitat es renti les mans" i cedeixi "tota la responsabilitat" als ajuntaments. "On estan els diners per poder assumir tota aquesta responsabilitat", ha reivindicat Ramon Gutiérrez.

"El decret d'habitatge del Govern no només no solucionarà sinó que agreujarà la crisi de l'habitatge a Catalunya", conclou ICV-EUiA, que afegeix que amb aquestes propostes no es podrà assolir més percentatge d'habitatge protegit al país ni fer front a la "bombolla del lloguer i de compra".

 

 
Comentaris

Destaquem