Mireia Ingla a la Sala Ginesta de l'ajuntament. FOTO: Cedida

Política

Ingla: "Encara estem en fase de control de la pandèmia i el contagi"

Entrevista a l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, sobre la situació de la pandèmia de la COVID-19

Com afronta aquesta fase 0 Sant Cugat? Com està començant a tornar a la normalitat la ciutat? 

Hi ha persones a Sant Cugat que potser s'han quedat decebudes, ja que no hem entrat a la fase 1. Aquesta fase 0 ja va començar amb la sortida dels infants, que esperàvem amb molta il·lusió, pel gran esforç que han fet els infants i les famílies. En aquestes darreres setmanes s'hi han sumat altres col·lectius, amb aquestes franges horàries. Ha estat un primer pas després de tantes setmanes confinat i, de la mateixa manera que es va demanar aturar la ciutat i que tothom es quedés a casa, que semblava tan complicat, ara també agraeixo aquest compromís, responsabilitat i solidaritat, ja que era la millor manera d'evitar el contagi. Amb aquesta desescalada, que és progressiva, apel·lo a la mateixa solidaritat de respecte als uns als altres i si només ho fem molt bé, podrem avançar, i com que tots tenim clar que tenim ganes d'avançar, demano el compliment de les franges horàries, tinguem en compte això per no perdre allò que hem aconseguit amb tantes setmanes de quedar-nos a casa. No ho perdem ara.

Encara que es compleixin aquestes franges horàries i espais limitats, s'han vist aglomeracions de gent a Collserola, Can Mates. Quin balanç en feu? 

Hem fet una gran campanya informativa. El que fem des de l'Ajuntament des del principi ha estat acompanyar les persones, primer a fer el confinament i ara el desconfinament. Estem preparant la ciutat, perquè a mesura que les fases avancin ho puguem fer. Hem continuat precintant espais prohibits, hem començat a senyalitzar per facilitar la mobilitat, per exemple al Parc Central, hem posat cons per guiar per on s'ha de passar. Tenim voluntaris de Protecció Civil, agents cívics i Policia Local, que expliquen molt bé a la ciutadania què és el que es pot fer i el que no. Continuem amb la tasca informativa i també amb la tasca sancionadora, perquè evidentment aquelles persones que no coneixen una determinada instrucció se'ls hi explica, aquelles que la coneixen, però no la compleixen, per un tema de responsabilitat, els hem de sancionar. Per tant, continuem estant al carrer, la gent ha de saber que l'esforç que ha fet tota la ciutadania quedant-se a casa no el podem malbaratar, al contrari ho hem de fer molt bé, perquè volem avançar.

Com es gestionen les multes?

De moment el que fem és posar les denúncies, en tot cas, encara no hem arribat aquesta part, ni nosaltres ni ningú. Posem les denúncies, però el que fem, i que per nosaltres és més important, és apel·lar a la responsabilitat civil i a aquesta solidaritat comunitària, perquè al final ens perjudiquem nosaltres... i en definitiva a tota la ciutat, Aquest desconfinament es fa de forma esglaonada, perquè tothom ho compleixi amb unes franges horàries que són prou permissives i que permeten als diferents col·lectius de la societat adaptar la seva activitat en aquests horaris. Ens agradaria sortir durant l'hora que ens va bé, però ara resulta que les coses no són com sempre. Són molt diferents. I com que això, a més a més, durarà un temps. Hem de ser capaços d'adaptar-nos a la nova realitat. Apel·lo a la confiança amb la gent de Sant Cugat a continuar treballant en aquesta línia.

Diu que les coses no són com sempre i que seran diferents durant un temps. Hi ha experts que alerten que es poden perdre drets i que anem cap a un control major dels ciutadans. Quina opinió en té? 

En tot cas, entenc que ja hi ha gent disposada a pensar tot això i que hi haurà diferents reflexions. Encara estem en fase de control de la pandèmia i el contagi. Entenem que aquesta és la millor opció, entenem que qui ha pres la decisió de fer aquestes franges ha cregut que era una bona manera, de fet està passant a altres llocs.

No creu que després d'aquesta pandèmia anirem cap a un major control? Tindrem uns mateixos drets, unes mateixes llibertats? 

Esperem que sí, que els tinguem intactes que per això vivim al segle XXI i amb una democràcia prou consolidada.

Quines són les principals mesures que ha pres l'ajuntament en drets socials?

Ell primer que va fer com a govern va ser afrontar, parar el cop que va suposar l'inici de la pandèmia i l'ordre de confinament. Es van haver de prendre unes mesures urgents, tenint en compte la situació en què estàvem, com per exemple ajornament al pagament d'impostos, deixar de cobrar tots aquells serveis que com ajuntament no prestàvem, a causa del confinament. I, després, suspensió en el cas dels lloguers públics, A partir d'aquí, vam començar a treballar i estem en una fase molt més avançada. Tenim moltes iniciatives des del punt de vita tècnic, tenim aplicació de mesures concretes. Aquí hi ha moltes relacionades amb temes socials, des de les targetes moneders per aquelles famílies on els infants ja no anaven a l'escola i havíem d'ajudar a fer-se càrrec dels àpats... després també tenim part d'atenció a aquells col·lectius més vulnerables, de persones grans, d'atenció domiciliaria, mantenir els treballadors de serveis socials. També hem afrontat situacions de violències masclistes i ho vam fer de forma immediata, com també ho vam fer amb persones que no tenien llar. Una part molt important que avui tenim molt controlada va ser l'atenció a la residència a les persones grans.

Quines mesures hi ha pel sector del comerç està preocupada?

És un sector que ja venia debilitat i ja fa molt de temps que es preocupava. Hem creat unes comissions per parlar del comerç i de la restauració. Hem posat damunt la taula tot allò que estem disposats a fer pel comerç com ajuntament En aquest sentit, tots ens hi hem bolcat, tant el sector del comerç com el de la restauració estan molt agraïts. Estem treballant amb mesures perquè siguin una realitat com més aviat millor, a mi m'agradaria que al mes de juny aquestes mesures ja estiguessin en marxa, com són ajuts directes. Creiem que el que és més important és donar liquiditat a aquests negocis. Estem treballant la condonació de taxes de terrasses i residus que són les més importants del comerç. També estem treballant i estem en vies per contractar una persona que faci estudi de les terrasses de Sant Cugat per poder ampliar espai. Totes aquestes alternatives damunt la taula. 

Això pot xocar amb alguns veïns que històricament han estat bel·ligerants amb les terrasses. Quan arribin aquestes queixes, que arribaran què se'ls hi respon a aquesta gent? 

Estic convençuda que estem en una situació excepcional amb uns canvis de paradigma importants. El que és veritat és que això ho farem amb ple coneixement dels veïns, hi haurà una persona que farà anàlisi i viabilitat d'aquestes terrasses, perquè no totes es podran ampliar. Sens dubte haurem de ser tots molt generosos, perquè és un moment complicat: Haurem de fer un esforç tots plegats i ara és el moment de demostrar-ho i si hi ha un sector com aquest que en aquests moments és un sector que ja té una situació delicada i que s'hi havia de treballar, necessitem ajudar tots plegats en aquest desconfinament. Volem que la gent poc a poca comenci a sortir al carrer, que a poc a poc pugui anar a una terrassa amb unes condicions de seguretat. Hi hem de contribuir tothom. En tot cas no s'ha pres cap decisió en ferm, s'està estudiant i comunicarem el que calgui a qui calgui perquè tothom sàpiga que estem en aquesta situació.

Quan tindrem pressupost del 2020?

Estem acabant de tancar alguns serrells. Eren uns pressupostos molt treballats, però amb tota aquesta situació hem hagut de ressituar coses. Abans que acabi el mes de maig farem un ple extraordinari.

Tindran el suport de l'oposició? 

Estic convençuda de què amb moments tan complexos com aquests, tots els grups municipals estem treballant en la mateixa línia, que és donar respostes i solucions a totes les persones més necessitades fruit d'aquesta pandèmia. Hem d'anar a l'una, l'objectiu és el benestar de la ciutadania. Ara no és moment de partidismes, ni de buscar qui és el primer que fa el titular, qui és el primer que dona la notícia. Sinó que és el moment de treballar a l'una. Aquest govern va assumir aquesta emergència, va prendre decisions urgents i de caràcter social i sanitari i ara és el moment de treballar tots a l'una. Els pressupostos del 2020 seran també per treballar contra la COVID i espero que no tornem a viure una situació de no donar suport a 7 milions d'euros per fer front a la crisi, com va passar en el ple extraordinari. Estic convençuda que això no tornarà a passar.

L'Ajuntament ha decidit posar algun tipus de demanda contra CDC pel Cas Palau? 
La sentència condemna a Convergència per aquests diners que van robar a través de comissions il·legals i des de l'Ajuntament ens plantegem reclamar la part que correspon. Reclamar a les persones que estaven governant a la nostra ciutat responsabilitats.

Com ho articularan? 

Ho estem estudiant en l'àmbit jurídic com fer la reclamació. Estem estudiant que nosaltres com ajuntament puguem reclamar que se'ns retorni allò que va pagar de més Sant Cugat per la licitació del PAV-3.

Diu les persones que governaven en aquell moment. 

Demanarem responsabilitats polítiques. Crec que a les democràcies avançades quan una formació política és condemnada fermament per corrupció s'han d'assumir responsabilitat. Sí, i això és el que reclamarem. 

Quines són les responsabilitats polítiques si no estan a l'Ajuntament de Sant Cugat? 

Nosaltres podem reclamar responsabilitat a aquelles persones que eren responsables polítics en aquell moment. En tot cas quines sigui, o no, ja ho valorarem en el seu moment. Demanem responsabilitats polítiques i que aquesta quantitat que ha estat condemnada a CDC per corrupció la pugui que recuperar Sant Cugat per la part que li pertoca.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.