Votació del pressupost de l'EMD de Valldoreix 2023. FOTO: EMD de Valldoreix

Política

Junts aprova els pressupostos de Valldoreix del 2023 que preveuen 9,5 milions d'ingressos

El pressupost disminueix respecte al 2022, que preveu 329.000 euros menys d'ingressos

El govern de Junts per Valldoreix ha aprovat inicialment el pressupost de l'EMD de Valldoreix pel 2023 amb els vots dels seus vocals i gràcies a l'abstenció de Ciutadans. La resta de l'oposició (ERC, PSC i CUP) hi ha votat en contra. Els comptes estimen uns ingressos de  9,5 milions d'euros, 329.000 euros menys que el 2022. La major part dels ingressos corresponen als 7,6 milions de transferències que venen de l'Ajuntament de Sant Cugat, que encara no ha presentat el seu pressupost per a l'any vinent.

Lluïsa Muñoz Riveiro, vocal d'Economia ha exposat que hi ha 329.000 menys d'ingressos perquè hi ha menys ingressos d'impostos directes i indirectes i han pujat les despeses en consums (aigua, llum i gas).

L'oposició del PSC

En resposta, Susanna Casta, PSC, ha dit que no comparteix el pressupost pel "biaix partidista" i ha mostrat discrepàncies per algunes propostes com els diners destinats a la Nau de Cultura, la pujada de despeses de la cavalcada de reis (puja fins a 18.000 euros) o el pressupost de l'enllumenat públic. En aquest punt considera que es podrien haver fet accions perquè aquesta partida en concret fos menys elevada. I també ha criticat les partides de medi ambient, entre altres temes com les campanyes de comunicació o la falta d'explicacions per la partida de subvencions a comerços.

Les esmenes de Ciutadans

Pel que fa a José Maria García, Ciutadans, ha criticat que no s'hagin revisat les ordenances fiscals de Valldoreix, que ja reclamen des de fa temps. A més, també s'ha queixat que el Govern de Sant Cugat no hagi presentat els pressupostos del 2023, ja que afecten els pressupostos de Valldoreix.

D'altra banda, dels pressupostos de Valldoreix considera que són pressupostos "continuistes" i troba "incertes" en diverses qüestions com les plusvàlues, la partida corresponent a les transferències de l'Ajuntament de Sant Cugat o els ingressos relacionats amb les llicències urbanístiques. També incerteses en la reserva pressupostària per fer front a la modificació de les condicions del conveni amb el Complex esportiu al qual ha assegurat que s'hi ha de fer front al pagament de subministraments o el conveni econòmic caducat amb l'Ajuntament de Sant Cugat, entre altres temes. També considera que hi ha una partida molt baixa en inversions, el veritable "caràcter transformador" dels pressupostos per a ell. Per això, ha anunciat que presentarà esmenes al pressupost.

Les crítiques de la CUP i ERC-MES

D'altra banda, Ferran Margineda, CUP, ha defensat el vot negatiu perquè els considera com un "joc polític i electoralista", però, actuant amb una fina ironia, ha dit que no els retreu que hagin actuat d'aquesta manera.

També Ramon Segura, ERC-MES, ha argumentat el vot negatiu i ha criticat que l'audiència pública d'aquest pressupost es va fer d'amagat sense avisar i ha denunciat que hi ha un "pacte encobert" entre Junts per Valldoreix i Ciutadans. I ha criticat que no hi hagi un Pla d'Actuació Municipal que marqui la línia política a seguir,  la falta de prioritats en l'acció de Govern, el desconeixement del romanent i la liquidació d'inversions executades, manca de participació ciutadana en l'elecció dels projectes, indefinició de criteris a seguir per negociar el conveni econòmic amb l'Ajuntament de Sant Cugat, arbitrarietat i clientelisme i fins i tot alguna "il·legalitat" en la política de concessió de subvencions, el fet que no es destini el 0,7% a cooperació i desenvolupament,  que els ingressos no recullin les  ordenances fiscals, la falta de mesures per reduir l'impacte mediambiental dels vehicles de l'EMD o un mínim import per al manteniment de Can Montmany o el Castell de Canals, entre altres qüestions.

La resposta del govern

Lluïsa Muñoz Riveiro, vocal d'Economia ha defensat les partides en l'enllumenat públic, comerç local, comunicació o en medi ambient, de la qual ha dit que si haguessin rebut el deute de l'Ajuntament de Sant Cugat, aquest hauria pogut ser més ambiciós.

Però ha admès que han d'accelerar el tema de les llicències per tenir més ingressos i s'ha referit a l'exposició del representant d'ERC dient que li hagués agradat que s'hagués centrat en el pressupost i no en marcar els "titulars a la premsa". I ha afegit que en tot moment ha mantingut informats als partits sobre el romanent de l'EMD de Valldoreix. D'altra banda, sobre Can Montmany ha assegurat que encara els han de pagar 150.000 euros.

Contrarèpliques de l'oposició

Per la seva banda, Susanna Casta, PSC, ha insistit, sobretot, en el fet que haurien d'haver fet canvis en l'enllumenat públic per estalviar diners.

El representant de Ciutadans, José Maria García, li ha respost a Segura, ERC-MES, que si no està d'acord amb algun aspecte del pressupost el que hauria de fer és presentar al·legacions com farà el grup municipal al qual representa.

Per últim, Ramon Segura, ERC-MES, ha tornat a fer referència a alguns punts que ha comentat abans defensant el seu argumentari i ha recordat que no ha entrat en el detall del pressupost perquè no ha participat en la negociació prèvia.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.