Commemoració del 2n aniversari de l'1 d'Octubre a Sant Cugat. Foto: Bernat Millet.

Política

L'independentisme santcugatenc omple el carrer per commemorar l'1 d'Octubre

Més d'un miler de persones han sortit al carrer per clamar per la "llibertat" i la "independència" dos anys després del referèndum d'autodeterminació

Sant Cugat del Vallès ha commemorat el segon aniversari del referèndum d'autodeterminació del 2017 aquest dimarts, 1 d'octubre, amb un acte multitudinari a la plaça que porta el mateix nom. Un acte organitzat per Tsunami Democràtic que ha aplegat a més d'un miler de persones que han clamat per la "llibertat dels presos polítics", la "llibertat" i la "independència".

L'acte ha començat amb quatre marxes de torxes simultànies (recuperant l'activitat que el 10 de setembre es va haver d'ajornar per la pluja) que han recorregut el centre de la ciutat per confluir a l'avinguda de Francesc Macià, des d'on han fet entrada conjunta a la plaça de l'U d'Octubre. Un cop allí, els parlaments i les proclames s'han succeït en un acte conduït pel pallasso Jordi Pessarrodona, qui ha fet de mestre de cerimònies.

El primer a intervenir ha estat el president de la Unipau, Arcadi Oliveres, qui s'ha adreçat als assistents per traslladar-los cinc missatges. El primer, que "aquest país mai ha volgut la violència", fent referència a moviments històrics, com el 1951 amb la vaga dels tramvies, entre altres. En segon lloc, que "no volem presos polítics", exigint l'amnistia, ja que "vol dir que no hi ha delicte al darrera". La tercera, que "fora monarquia, que no la volem per res"; la quarta, que "hem d'anar desconnectant a poc a poc", encoratjant a no pagar els impostos militars, i la cinquena, i última, "intentar construir el futur", ja que "tenim un futur que serà nostre, però hem d'eixamplar la base, i definir de mica en mica aquest país que volem. Us asseguro que molta gent l'envejarà".

Arcadi Oliveres durant la commemoració del 2n aniversari de l'1 d'Octubre. Foto: Bernat Millet.

Després de la intervenció de Protecció Civil, que han recordat la tasca feta ara fa dos anys, s'ha viscut un dels moments més especials de la nit, quan David Ros, tiet del CDR detingut ara fa una setmana acusat per presumpte terrorisme Jordi Ros, ha pujat a l'escenari per detallar com es va viure la detenció i quin ha estat el tracte rebut des d'aquell moment. "Els han destrossat. Deien que estaven bé per coacció. De totes les filtracions que hi ha, no en feu ni cas", ha demanat. Una narració emotiva a la qual el públic ha respost amb crits de "No esteu sols" i "llibertat". 

Els Bombers també han rebut l'homenatge dels presents, després d'intervenir durant l'acte. En aquest cas, els representants del cos han recordat que "si va ser possible, va ser perquè hi éreu tots", destacant que "nosaltres vam fer la feina per la qual ens paguen, defensar persones".

Els Bombers durant l'acte de commemoració del 2n aniversari de l'1 d'Octubre. Foto: Bernat Millet.

Jordi Pessarrodona també ha explicat la seva experiència, recordant com es va quedar amb el nas de pallasso al costat de la Guàrdia Civil durant l'escorcoll al Departament d'Economia el 20 de setembre de 2017, i com per aquell motiu està investigat per "desobediència greu", afrontant una pena de presó de dos anys. Una situació que ha explicat amb clau d'humor, i recordant que "el nas de pallasso és l'eina de pau per excel·lència", i que "posar-se el nas vol dir treure transcendència, perquè quan et poses el nas, la gent somriu". "Aquí continuem, tossudament alçats, resistirem. Perquè si portar el nas de pallasso és delicte, tots som delinqüents", ha clamat.

Jordi Pessarrodona durant la commemoració del 2n aniversari de l'1 d'Octubre. Foto: Bernat Millet.

Tamara Carrasco, CDR acusada de terrorisme, ha pujat a l'escenari per recordar com "l'1 d'octubre quedarà a la memòria", defensant "fer front a les pors per vèncer l'Estat opressor". "Ens volien silenciar, i vam sortir als carrers", recordant totes les mobilitzacions posteriors, i fent balanç dels dos anys posteriors, i la repressió exercida. "Volem un estat nou, una república catalana que defensi els drets civils de tothom", ha reivindicat, fent una crida a la unitat del poble.

Per tancar l'acte, Pessarrodona ha fet referència a una nota que li va fer arribar Jordi Cuixart, dient que "contra la por, un somriure; contra la seva prepotència, desobediència absoluta. Somriures, i revolta. Visca la terra!".

2º aniversari de l'1 d'Octubre. Foto: Bernat Millet.

El cant d'Els Segadors, primer amb les imatges de l'1 d'octubre de 2017 de fons, i després per part de cantaires santcugatencs ha tancat l'acte. Un acte en el qual també s'han projectat diferents vídeos missatges, com ara el de Quim Masferrer, Albert Donaire o Adrià Carrasco, i també vídeos del moment de la votació de Raül Romeva l'1 d'octubre, per al qual l'acte ha tingut un record especial.

2º aniversari de l'1 d'Octubre. Foto: Bernat Millet.