El Ministerio de Defensa va publicar aquesta imatges de militars realitzant maniobres per Collserola el setembre de 2016 FOTO: Ministerio de Defensa

Política

La Diputació veu "impediments legals" per prohibir entrenaments militars a Collserola

L'entitat afirma no tenir competències per fer efectiva la prohibició d'entrenaments militars a Collserola

El ple de la Diputació de Barcelona no va aprovar la moció presentada per la CUP-PA que pretén prohibir maniobres de l'exèrcit espanyol a Collserola i enviar Policia Local i Mossos d'Esquadra per aconseguir-ho. El text va comptar amb els vots favorables de la CUP i d'Entesa. ERC i CiU s'hi van abstenir i PSC, PP i Ciutadans hi van votar en contra. Fonts de la Diputació han explicat al TOT que des d'Esquerra i Convergència no es va donar suport a la proposta per "un impediment legal", ja que "no tenen competència" per gestionar els cossos de seguretat. El ple de la Diputació sí que va aprovar una moció del PSC de rebuig als entrenaments militars a Collserola amb el suport de totes les formacions menys el PP i Ciutadans.

La moció de la CUP-PA havia de servir per demanar al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i al Govern que impulsin mesures per "fer efectiva" la prohibició d'entrenaments de l'exèrcit espanyol als espais naturals del massís. El text insta els ajuntaments amb terme municipal i limítrofs al Parc, com el cas de Sant Cugat, que també emprenguin mesures "proactives" en aquest sentit. Des de la Diputació argumenten que s'ha de treballar a mig termini per tal de poder deixar Collserola sense maniobres militars, i no amb mocions que s'escapen de les seves competències i radi d'actuació.

El text inicial dels cupaires instava el Consorci del Parc Natural de Collserola i els Ajuntaments a requerir la presència de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra per donar compliment a la prohibició d'activitats de l'exèrcit en espais no estrictament militars. També demanava incoar expedients sancionadors en cas necessari.

El Consorci, el Parlament i diversos consistoris han adoptat en els darrers mesos acords per impedir les activitats militars al Parc, però l'exèrcit espanyol s'hi ha continuat entrenant. Els cupaires volen que aquests acords no quedin en paper mullat i que el Consorci i la Generalitat creïn la normativa que impedeixi els exercicis militars. Sant Cugat ja va mostrar la seva oposició fa quatre anys, amb un posicionament majoritari en el ple municipal.