La Floresta repensa el seu futur com a ens en un debat amb polítics de Sant Cugat

Diferents representants dels partits polítics de Sant Cugat han protagonitzat un debat, organitzat per la Plataforma per una EMD a la Floresta, sobre com ha de ser el futur del barri com a ens

La Plataforma per una EMD a la Floresta ha assegut a tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament - excepte el PP - i a Primàries Sant Cugat, en una taula de debat per parlar sobre quin ha de ser el futur del barri com a ens. Així, els participants han tingut un torn de paraula de 10 minuts cadascun.

Joan Recasens (Primàries Sant Cugat)

"El que vulguin els veïns de la Floresta ha de ser respectat per l'administració"

"L'actual model no té més recorregut", ha iniciat Joan Recasens, de Primàries. "Els residents de la Floresta heu de definir el model al qual es vol arribar, com a pas previ a assolir una EMD, ha de ser el que sigui més pròxim. A Catalunya tenim models per donar i per vendre, i podríem trobar la solució. El que vulguin els veïns de la Floresta ha de ser respectat per l'administració", ha afegit. De totes maneres, ha afirmat que cal veure una EMD "és viable econòmicament".

Núria Gibert (CUP-PC)

"cal passar de la protesta a la proposta"

Gibert ha fet valdre el pes participatiu de la Floresta. "Les institucions tenen límits i estem en un context de manca de sobirania real. Quan parlem de participació, ens costa materialitzar el concepte", ha afirmat la portaveu cupaire. En aquest sentit, ha assenyalat que la Floresta és "un barri mobilitzat".

A més, també ha parlat sobre el paper que ha de jugar l'Ajuntament. "Si vols òrgans de participació, has de permetre que la gent pugui participar. L'administració ha de repensar-se i créixer conjuntament amb el veí", ha afegit Gibert. També ha animat als veïns del barri a seguir endavant i els ha dit que "cal passar de la protesta a la proposta". "Serem al cantó d'allò que decideixin els veïns de la Floresta, i això s'ha de cristal·litzar en un acte referendari", ha sentenciat.

Mireia Ingla (ERC-MES)

"Proposem una reforma dels models de participació i fer un reglament de descentralització"

Ingla ha focalitzat el seu discurs en la mobilització veïnal de la Floresta. "Quan parlem de mobilització, parlem de compromís amb l'entorn i amb les persones, i això és el que feu aquí. Cal analitzar per què es queda curt el model de Consell de Barri i buscar la manera d'anar més enllà", ha explicat la regidora.

La regidora ha volgut també "reconèixer l'abandonament del barri", assenyalant que "cal superar el dèficit històric d'equipaments, de serveis, etc. que rep la Floresta". Pel que fa al dret a decidir, Ingla ha volgut deixar clar que ERC-MES respectarà la decisió dels residents del barri. "Defensarem el que la gent decideixi", ha dit.

Per acabar ha explicat la proposta d'ERC-MES: "Proposem una reforma dels models de participació i fer un reglament de descentralització", ha sentenciat.

José Gallardo (PSC)

"El que passa a la Floresta, passa en altres zones de Sant Cugat"

Gallardo ha estat l'encarregat d'explicar el posicionament del PSC sobre la Floresta com a ens, però ho ha fet parlant en plular, de tots els barris de Sant Cugat: "El que passa a la Floresta, passa en altres zones de Sant Cugat, i cal fer un pla de descentralització. Les zones de Sant Cugat han de tenir competències, en diferents àmbits", ha afirmat Gallardo.

Així, la visió del PSC és que cal una "solució global". "Els Consells de Barri no representen les problemàtiques de totes les zones del municipi. No només defensem el que feu a la Floresta, sinó que cal crear nous districtes perquè la ciutat funcioni millor", ha afirmat en aquest sentit Gallardo.

Aina Balada (Sant Cugat en Comú)

"L'estructura d'una EMD és un model molt jeràrquic i molt clàssic"

"No podem parlar de descentralitzar l'administració ni de EMD, si no hi ha una voluntat real dels partits polítics que això funcioni. Tenim Consells de Barri on els veïns aporten idees, i al final queden aparcats. Hem d'apostar per un municipalisme que aposti per la gent", ha començat dient Balada.

Pel que fa a la EMD, Aina Balada: "Aquest autogovern ha de ser només a la Floresta? O pot incloure també a veïns que tenen el mateix problema, com a les Planes?", ha preguntat Balada per generar debat amb els veïns. "Si realment hi ha veïns i veïnes amb les mateixes necessitats podríem col·laborar", ha afirmat. "L'estructura d'una EMD és un model molt jeràrquic i molt clàssic, i podríem apostar per buscar nous models", ha afegit la representant de Sant Cugat en Comú.

Joan Puigdomènech (Junts per Sant Cugat)

"L'important és concretar la mena de relació amb l'Ajuntament"

Per Puigdomènch, "la solució és tenir un bon conveni amb l'Ajuntament, definir les competències i quin grau d'autonomia i relació es comprometen entre els ens", ha opinat.

El regidor ha explicat l'oferta de Junts per Catalunya a la Floresta si entren a l'equip de Govern: "Estaríem disposats a donar més autonomia, i, fins i tot, utilitzar l'experiència per extrapolar-la a més barris". "Voldríem dotar d'un cert grau de decisió en aspectes d'urbanisme a la Comissió d'Habitatge de la Floresta", ha dit també.

Més enllà del nom que rebi el nou ens, sigui una EMD o sigui una altra mena de subjecte polític, per Puigdomènech, "l'important és concretar la mena de relació amb l'Ajuntament".

Aldo Ciprián (Cs)

"El que es decideixi als consells s'ha d'aprovar al ple municipal"

Ciprían ha comparat el cas de la Floresta amb el de Bellaterra, que vol marxar de Cerdanyola per annexionar-se a Sant Cugat. En aquest sentit, el regidor taronja ha explicat tot el procés que han engegat els veïns de Bellaterra. "Cal defenir quina relació ha de tenir la Floresta amb l'Ajuntament de Sant Cugat, i establir un conveni de competències", ha dit Ciprián, seguint la línia de Puigdomènech.

El regidor també ha valorat l'aspecte territorial, i ha assenyalat que en una possible EMD també s'hauria de "valorar quines zones en formen part". Així, ha argumentat la proposta de Cs per al futur de la Floresta com a ens: "Els Consells de Barri no funcionen i proposem augmentar la representació dels consells. El que es decideixi als consells s'ha d'aprovar al ple municipal", ha explicat. A més, ha assenyalat que aquests òrgans participatius necessiten més control.

Per últim, algunes persones que han assistit al consell han preguntat sobre diferents aspectes als polítics.

No us perdeu les millors imatges del cap de setmana.

Campionat de Catalunya de "Jugando al Atletismo". Foto: Lali Álvarez

 

 

 

 

 

 
Comentaris

Destaquem