La bandera independentista amb la plaça d'Octavià als peus FOTO: Lali Puig

Política

Sant Cugat es manté com a fortí independentista a l'Àrea Metropolitana

Sant Cugat és l'única ciutat de més de 50.000 habitants de l'Àrea Metropolitana on no ha guanyat el PSC

La victòria del PSC en les eleccions catalanes del 14 de febrer es va fomentar especialment en les ciutats metropolitanes, l'anomenat cinturó roig. Els socialistes van ser el partit més votat en tots els municipis de més de 50.000 habitants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona menys a un: Sant Cugat.

Més info: Junts per Catalunya guanya a Sant Cugat les eleccions de la pandèmia

Tot i això, el PSC va ser el partit que més vots va guanyar a Sant Cugat respecte el 2017. En canvi, Ciutadans, JuntsxCAT i ERC en van perdre milers. VOX va obtenir entre els santcugatencs un dels seus pitjors resultats de la regió metropolitana, al contrari del PP, que va tenir a Sant Cugat el segon suport més gran.

L'independentisme lidera Sant Cugat

Sant Cugat s'ha mantingut com el gran fortí independentista de la regió metropolitana. La suma dels quatre partits independentistes amb més suport (ERC, Junts, CUP i PDeCAT) representen el 54,7% dels vots dels santcugatencs. En cap altra ciutat metropolitana, els sobiranistes superen el 50%.

En el conjunt de Catalunya, l'independentisme ha obtingut al voltant d'un 51% dels suports. Al Vallès Occidental es va situar en el 45%, també per sota de Sant Cugat.  En el conjunt del país, només a Manresa i Girona han superat el percentatge de vot independentista de Sant Cugat d'entre les ciutats de més de 50.000 habitants.

D'altra banda, el bloc dels partits constitucionalistes (PSC, Ciutadans, PP i VOX) va rebre a Sant Cugat el 36,6% dels vots. És el percentatge més baix de tota la regió metropolitana en les ciutats de més de 50.000 habitants.

PSC, pitjor resultat a Sant Cugat

El PSC va obtenir el seu pitjor resultat de l'Àrea Metropolitana a Sant Cugat, amb un 17,4% dels vots. En totes els altres grans municipis va ser la primera força. A Sant Cugat, es va situar en tercera posició tot i créixer de manera molt important i ser el partit que més vots va guanyar. En Comú Podem també va obtenir el seu pitjor resultat de l'àrea de Barcelona a Sant Cugat.

En canvi, el PDeCAT va treure el seu millor resultat a les ciutats de més de 50.000 habitants a Sant Cugat, amb un 5,7% dels vots. És l'única ciutat on va quedar per sobre del Partit Popular i l'única ciutat catalana on va superar el 5% dels vots.

Junts per Catalunya només guanya a Sant Cugat

Junts per Catalunya va ser el partit més votat a Sant Cugat, única ciutat de la regió metropolitana on va guanyar (amb un 24,4% dels vots). Tot i això, va perdre gairebé 5 punts respecte el 2017, xifra similar a la que ha obtingut el PDeCAT. En diverses ciutats metropolitanes no va superar el 10% del vot.

Esquerra Republicana va rebre el 17,9% dels vots dels santcugatencs. Una xifra inferior a l'obtinguda en municipis com Rubí, Badalona, Cerdanyola, Terrassa o Sabadell. Respecte a les eleccions del 2017, quan va ser votat pel 20,8% de la població a Sant Cugat, ha perdut suport.

Poc suport santcugatenc a VOX

Per la seva banda, VOX va tenir a Sant Cugat un dels suports més baixos, amb un 7,4% dels vots. En ciutats com L'Hospitalet o Castelldefels va superar l'11%. En canvi, el PP va rebre un dels màxims percentatge de vot entre els santcugatencs, només superat per Badalona.

Ciutadans és dels partits amb menor suport a Sant Cugat. En comparació a les eleccions del 2017, Ciutadans ha perdut més de 9.000 vots de santcugatencs i ha passat d'un 22,7% a un 6,3%.

FInalment, la CUP ha trobat a Sant Cugat el seu segon millor resultat de tota la regió metropolitana, només superat per Barcelona. El 6,7% dels vots dels santcugatencs duplica els resultats obtinguts a bona part de les ciutats metropolitanes.

PSC i PP, partits que més vots guanyen

Sant Cugat va tornar a ser una de les ciutats amb una participació més elevada, que es va situar en el 67,17%. En el conjunt de Catalunya va ser del 53,54%. Tot i això, va ser de vint punts menys que al 2017. Llavors, van votar 52.901 santcugatencs, mentre que aquest 14 de febrer en van ser 42.496.

Per partits, Ciutadans (-9.298), Junts per Catalunya (5.186), ERC (-3.458) i En Comú (-717) van ser els partits que més vots van perdre. En percentatge, Ciutadans va perdre el 77% dels seus vots, seguit de JuntsxCAT (-34%), ERC (-31%) i En Comú (-21%).

D'altra banda, PSC (+1.557), PP (+597) i CUP (+92) en van guanyar tot i la baixada de participació. Així, els vots del PSC van créixer un 27%, mentre que el PP ho va fer un 35% i la CUP, un 3%.

VOX, que no es va presentar el 2017, va rebre 3.119 vots. El PDeCAT en va sumar 2.412 de nous.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.