Pilar Vallugera, diputada d'ERC, durant la seva visita a Sant Cugat. FOTO: Yves Dimant

Política

Vallugera (ERC): "No som ingenus, però no pot durar aquesta fase de conflicte eternament"

La diputada d'ERC al Congrés dels Diputats, Pilar Vallugera, ha visitat Sant Cugat per reunir-se amb la militància

La Diputada al Congrés dels Diputats per Esquerra Republicana de Catalunya, Pilar Vallugera, ha visitat Sant Cugat del Vallès aquest dijous, 9 de gener, per reunir-se amb la militància del partit i poder parlar sobre la investidura. Vallugera ha parlat amb el TOT Sant Cugat per explicar la posició política de la formació a la qual representa.

Visita Sant Cugat per reunir-se amb la militància. Quin és el motiu?

Explicar a la militància, tal com han demanat, com ha estat tot el tema de la investidura, com l'hem viscut, i quina és l'argumentació que hi ha darrere de la posició política que hem mantingut. Trobem que està bé que, malgrat que ja va ser votat per la militància a través dels seus consellers nacionals, tinguem una proximitat total i es pugui preguntar, debatre, parlar, contraposar opinions, i fins i tot coincidir, que és el que segurament farem.

Parla del pacte per la investidura de Pedro Sánchez. Com s'ha teixit i quin és l'objectiu?

El naixement d'aquest pacte, en primer lloc, s'ha de trobar en la conjuntura que ens donen els vots a Catalunya. És a dir, el fet que ERC guanyi les eleccions per segona vegada consecutiva, i que a l'estat les guanyin els socialistes, és el que permet que pugui establir-se un mecanisme d'arribar a veure fins a quin punt podem arribar a mantenir un diàleg o no. Sense la força de la gent, això hauria estat impossible. Nosaltres entenem que durant aquestes campanyes el que hem ofert a la ciutadania, i el que ha estat referendat per aquesta, ha estat la necessitat de desjudicialitzar tot aquest conflicte, i de portar-lo de nou al terreny d'on no hagués hagut de sortir mai, que és el terreny polític. Donant-se aquestes circumstàncies, i amb la debilitat amb què es mantenen en aquests moments els socialistes amb un resultat que no és el que esperaven, és el moment adient, perquè estan receptius de cara a fer un govern, de plantejar les nostres exigències, que són molt senzilles i molt bàsiques, però que increïblement, fins ara, no s'havien pogut parlar amb cap altre interlocutor.

"És el moment adient, perquè estan receptius de cara a fer un govern, de plantejar les nostres exigències, que són molt senzilles i molt bàsiques"

Quines són aquestes exigències?

Són una taula de negociació, que reconeix el subjecte polític Govern de la Generalitat i, per tant, es relaciona Govern de l'Estat i Govern de la Generalitat d'una manera bilateral, amb un reconeixement mutu de ser polític. Per una altra banda, una taula de negociació en què es pot posar a damunt d'aquesta qualsevol cosa, és a dir, no hi ha vetats temes, i, òbviament, nosaltres hi anirem amb el referèndum, hi anirem amb l'amnistia, i hi anirem amb coses que era impensable que es poguessin arribar ni tan sols a posar damunt la taula. La tercera és que hi hagi una sèrie de garanties perquè tot això es compleixi, i que, per tant, està pautat un calendari, que vindria a ser la quarta, a partir del qual es desenvoluparan aquests elements de negociació.

Destaca la importància d'aquest calendari...

És important el tema del calendari, i el tema de les garanties, perquè el que se'ns sol dir és que som ingenus de pensar que podem arribar a qualsevol acord amb un PSOE que, en som perfectament conscients, ha estat igual de responsable en l'aplicació del 155 i de la presó injustificada per als nostres dirigents que ho va ser en el seu moment el PP. Però també és cert que, en un moment o altre, això ho haurem de desbloquejar. Per tant, amb una certa dosi d'escepticisme, creiem que aquest acord permetia iniciar la legislatura, i que ningú s'equivoqui tampoc, no ens compromet a res més. Al darrere no hi ha una negociació de pressupostos, perquè ja s'està donant per fet que aguantarem aquesta legislatura. Però Rufián va ser molt clar: si no compleixen amb el que preveu aquest acord, i la primera cosa seran els terminis, és a dir, 15 dies i posar-se a treballar, aquesta legislatura tornarà a ser fallida.

"En un moment o altre, això ho haurem de desbloquejar"

Hi ha moviments ja en aquest sentit?

El que diu el pacte és que són 15 dies a partir de la constitució del Govern. És cert que pensàvem que la constitució del Govern seria molt més immediata del que està sent, que han demanat una setmana més. Però a partir d'aquell moment, començarà a córrer el rellotge.

En cas que no es produeixi aquesta taula, i que no hi hagi aquesta negociació real, quina serà la posició d'ERC?

Entenc que serà exactament la mateixa que el Congrés Nacional li ha donat suport, i que s'ha manifestat en la investidura. Ja es veurà de quina manera, però la investidura seguirà un risc real de no seguir.

Moment de la reunió de Vallugera amb la militància santcugatenca. FOTO: TOT Sant Cugat

La voluntat és desjudicialitzar la situació, però just aquest dijous arribaven notícies del Suprem. Com s'ha encaixat la decisió del Tribunal?

Aquesta mateixa tarda (dijous, 9 de gener), Pere Aragonès ha explicat quina serà la manera d'actuar d'ERC respecte d'això. Però hi ha elements molt interessants. El primer, és la situació de fora de l'ordenament jurídic europeu en què se situa l'Estat espanyol. L'Estat espanyol, i ja ho havia fet durant molt de temps de posar en escac el seu propi sistema d'estat de dret, ara, a més a més, ho ha fet amb la pertinença a una organització com la Unió Europea. A partir d'aquí, el que és obvi és que posa en relleu és que ni tan sols són capaços d'entendre que l'ordenament europeu és ordenament intern, i que els tribunals europeus, són tribunals interns. I torna a sortir allò tant, entre cometes, espanyol, d'aquesta certa autarquia que, durant molt de temps, ha guiat la seva acció política. Per tant, és impresentable jurídicament parlant, no s'ajusta a dret en absolut, i creiem que la Unió Europea haurà de tenir un posicionament clar respecte d'aquesta manca de compliment de les sentències del Tribunal que realment té jurisdicció sobre aquest tema.

"La Unió Europea haurà de tenir un posicionament clar respecte d'aquesta manca de compliment de les sentències del Tribunal que realment té jurisdicció sobre aquest tema"

Pot afectar aquesta taula de diàleg que plantegen?

Cal veure quin és el posicionament del Parlament Europeu, i cal veure què passa amb els recursos que presentarem en defensa de la legitimitat i del compliment de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. I això es dona en un impàs en què encara no s'ha fet el Govern i, per tant, no s'ha començat amb tot el que havia de venir a partir de l'establiment de Govern. Pot afectar? Una de les coses que es demanava era la desjudicialització, però crec que tampoc hem de perdre de vista que, en tot aquest procés, precisament la judicatura espanyola, que és la més conservadora i retrògrada que hi ha ara mateix a la Unió Europea, ha estat jugant com a agent polític en contra de les decisions que pogués prendre el PSOE en contra de qualsevol element que trenqués l'immobilisme en què fins ara havien estat posats tots els poders de l'estat. Per tant, és un altre dels riscos. Ja hem constat que no hi ha separació de poders, però el que està fent darrerament és enviar directament torpedes perquè no es pugui tirar endavant el que la ciutadania al final ha demanat, i torna a situar un milió de persones sense cap dret democràtic quan trien els seus representants, i torna a situar la legalitat i l'estat de dret com a paraules buides que no tenen cap substància, i que no s'apliquen. Qualsevol que hagi estudiat un mínim de dret sabrà que efectivament la sentència és nul·la de ple dret, i que no hi havia l'autoritat perquè el Tribunal Suprem hagi decidit el que ha decidit. A partir d'aquí, veurem com se situa, però ells no pararan, això és evident.

"La bandera del diàleg és nostra, i la tirarem endavant"

S'ha entès aquest acord des de la militància?

És la quarta assemblea que faig en dos dies, i hi ha un acord, no et diré gairebé unànime, però sí que hi ha una cohesió al voltant de la decisió que s'ha pres que jo no havia vist durant molts anys al partit. És a dir, ahir deia, una mica de broma, que això de treure 97% al Consell Nacional queda fins i tot lleig, i que haurem de veure com ho fem perquè algú discrepi una mica. Però és el que estic notant a les assemblees, que la gent està molt convençuda del que està fent. La gent està molt contenta amb els posicionaments que s'han fet, i també amb la duresa del discurs de la investidura, perquè d'alguna manera explica com ens sentim. És a dir, no som uns ingenus, però tampoc creiem que això pugui durar en aquesta fase de conflicte eternament, i per tant, s'ha de desbloquejar. La bandera del diàleg és nostra, i la tirarem endavant.