Una nena i un nen observen la ciutat deserta des de casa. FOTO: Cedida

Societat

2020: l’any que un virus ens va prendre la vida

Acaba el 2020, un any marcat per una pandèmia mundial que ha deixat molts morts i està posant en perill el futur econòmic d’empreses i treballadors

Quan el 31 de desembre de 2019 les autoritats xineses van advertir de la presència d’un nou virus, poc ens imaginàvem que tindria l’impacte tan catastròfic que ha tingut per les nostres vides. Un any després, més de 200 santcugatencs han mort a causa de la covid-19

1/17

Mentre molts eren a casa, altres s’encarregaven de desinfectar tots els espais. FOTO: Ajuntament

2/17

Els infants van passar setmanes tancats a casa sense poder sortir cedida

3/17

Molts espais de Sant Cugat van quedar tancats durant el primer confinament. FOTO: Bernat Millet

4/17

Els carrers de Sant Cugat van perdre vida i durant moltes setmanes eren buits. FOTO: Bernat Millet

5/17

Els infants van quedar tancats a casa durant setmanes. FOTO: Cedida

6/17

Sant Cugat va posar en marxa un dron per fer complir el confinament. FOTO: Bernat Millet

7/17

Abans del confinament, molts prestatges de supermercats eren buits. FOTO: Arxiu

8/17

La gent més gran ha estat la més afectada per la pandèmia. FOTO: Bernat Millet

9/17

Entitats de cultura popular van seguir amb la seva activitat de manera virtual. FOTO: Cedida

10/17

Després de sis mesos lluny de les aules, els infants van tornar a l’escola el 14 de setembre. FOTO: Bernat Millet

11/17

El 25 de maig van reobrir les terrasses de bars i restaurants. FOTO: Arxiu

12/17

Policia Local i Mossos han estat els encarregats de fer complir les restriccions. FOTO: Arxiu

13/17

Quan només es podia sortir a fer esport, el parc es va omplir. FOTO: Nielo Ballart

14/17

Sant Cugat va fer un emotiu homenatge a les víctimes de la covid-19 en un acte al Claustre del Monestir. FOTO: Ajuntament

15/17

Sant Jordi, i la Festa Major, es va suspendre. Els santcugatencs ho van celebrar com van poder. FOTO: Cedida

16/17

El sector de la restauració i oci nocturn de Sant Cugat és dels més mal parats. FOTO: Arxiu

17/17

El 2020 l’hem contemplat a través de les finestres. FOTO: Cedida

Hem estat setmanes confinats sense poder sortir de casa i els infants van estar quatre mesos sense anar a l’escola. Comerços i restauració han estat molts períodes amb les persianes baixades. La nostra vida ha canviat de manera radical. I les conseqüències per l’economia santcugatenca encara s’estan agreujant amb el tancament d’empreses, la pèrdua de llocs de treball i l’increment de l’atur. El 2020 serà un any que mai oblidarem.

150 morts en 5 setmanes

A finals de febrer, ja abans de confirmar-se el primer cas a Sant Cugat, la preocupació anava en augment. Les farmàcies santcugatenques havien esgotat les mascaretes i alguns prestatges de supermercats eren buits.

Després d’una falsa alarma, el 28 de febrer es va confirmar el primer cas de coronavirus a Sant Cugat: una dona de 58 anys que havia estat en contacte amb un positiu a Alemanya. Dels primers sis casos a tot Catalunya, dos van ser santcugatencs. Des de llavors s’han notificat 3.414 positius a la ciutat. Especialment tràgiques van ser les primeres setmanes. Entre el 21 de març i el 28 d’abril van morir 148 veïns. I a les residències de gent gran és on més es va patir la tragèdia. Fins al 12 de maig hi van morir 120 avis i àvies. Unes morts en sol·litud i la majoria sense la possibilitat dels familiars d’acomiadar-se.

Solidaritat ciutadana

Però darrere de tot el drama, hi va haver també espai per la solidaritat. A Sant Cugat van néixer diverses xarxes veïnals per donar suport a les persones més vulnerables.

I cada dia, durant moltes setmanes, els carrers de la ciutat s’omplien d’aplaudiments a les vuit del vespre en agraïment als sanitaris. Moltes empreses santcugatenques (des de les més petites fins a les més grans) i entitats veïnals, culturals i esportives es van bolcar en donacions de material.

I moltes persones, voluntaris i treballadors, que han estat a primera línia per garantir el subministrament de productes bàsics o la neteja dels carrers. I el municipi, amb farmacèutiques de primer nivell com Roche, Boehringer o Grifols, ha estat protagonista d’alguns dels avenços més importants en la recerca del coronavirus.

El món cultural santcugatenc va ser un dels encarregats d’animar el confinament, amb propostes virtuals gratuïtes que van permetre fer més lleuger el tancament. I és que tota activitat presencial va quedar anul·lada, començant per la Festa Major de Sant Cugat.

Una crisi sense precedents

El confinament i les restriccions han provocat una destrucció de l’economia santcugatenca sense precedents. En quatre mesos, es van perdre més de 300 empreses i milers de llocs de treball. Bars, restaurants i locals d’oci nocturn han estat els més colpejats i han advertit en diverses ocasions que, sense més ajudes, la supervivència del sector estava en perill.

Entitats i clubs esportius també han patit de manera especial, amb tancaments com el del Club de Gimnàstica o l’Associació Astronòmica. I el sector cultural, tancat durant setmanes. Per fer-hi front, l’Ajuntament de Sant Cugat va mobilitzar una quantitat econòmica sense precedents, que xifren en uns 17 milions d’euros (4 milions van ser per pagar un crèdit bancari) amb ajudes directes als ciutadans, subvencions a negocis, bonificacions d’impostos o de lloguers de Promusa. 

També l’EMD de Valldoreix ha impulsat línies d’ajuda als negocis i a les persones més vulnerables.

Un any per oblidar

“Qui ho hauria dit, ara fa un any, que viuríem un 2020 com aquest. Estem passant una època difícil i que mai no hauríem imaginat. Una pandèmia ho ha alterat tot, fins a l’últim detall del nostre dia a dia. En alguns casos, a més, vam perdre persones estimades i no ens en vam poder acomiadar com hauríem volgut”, reflexiona  l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, en un article al TOT Sant Cugat. 

Però el 2020 ja acaba i, tot i que l’inici del 2021 serà molt complicat, esperem recuperar la normalitat i deixar enrere les restriccions, el confinament i les mascaretes. Unes mascaretes que han estat el símbol del 2020, el pitjor any de les nostres vides.

La Covid-19, en xifres

Les dates de la Covid-19

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.