De Sant Cugat a la Mola, la llegenda del Camí dels Monjos

Descobrim una ruta de 25km que va de Sant Cugat fins al cim de la Mola

El camí dels Monjos és un històric trajecte de prop de 25km que uneix els municipis de Matadepera, Terrassa, Sant Quirze i Sant Cugat. El seu nom es deu a una llegenda que diu que l’abat i els monjos del monestir de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per establir-se en un altre indret, ja que les seves terres no eren productives i l’aïllament els provocava melangia.

 

El bisbe hi va accedir i els va deixar marxar sempre que respectessin un mandat: que caminant sense travessar cap riu, torrent o riera, s’establissin on millor els anés. D’aquesta manera, emprengueren el camí carener que els va dur des del cim de la Mola fins a Sant Cugat. El camí ha estat molt utilitzat com a ruta pels pastors que venien dels Pirineus.

 

Per aquest motiu el camí segueix la carena que separa la conca del Besòs (a l'est) de la del Llobregat (a l'oest), o les dels seus afluents el riu Ripoll i la riera de Rubí, sense travessar cap curs d'aigua.

 

En total té un recorregut perfectament senyalitzat de 25 quilòmetres, des del monestir de Sant Cugat, a cent metres sobre el nivell del mar, fins a la muntanya de la Mola, a 1.107 metres d’altitud. El trajecte es pot seguir en quatre itineraris diferents, que travessen una zona rica en fauna i flora i alguns espais preparats per fer un píc-nic. També es pot fer tot d’una tirada, amb unes sis hores a peu.

 

Per anar des de Sant Cugat cal seguir el sender del PR-C31. El camí comença al carrer Major i cal anar cap al carrer de Sant Domènec, passeig de la Creu i fins a arribar a Rius i Taulet, des d’on el traçat surt de Sant Cugat.

 
Comentaris

Destaquem