Famílies de Sant Cugat denuncien la falta de places escolars al centre

Una cinquantena de famílies del centre de Sant Cugat s'han quedat sense plaça en escoles cèntriques i seran distribuïdes per Volpelleres, Mira-sol, Valldoreix...

Una quarantena de famílies de Sant Cugat del Vallès s'han agrupat per reivindicar la construcció d'una nova escola pública al centre, la tretzena que tindria la ciutat. Un moviment que arriba després que unes cinquanta famílies del nucli de Sant Cugat no hagin pogut entrar a la seva primera opció, el Collserola, ni a pràcticament cap escola cèntrica. A l'espera de la llista definitiva d'admissions, la meitat d'aquestes famílies es derivaran a La Mirada de Volpelleres, que el curs vinent obre una tercera línia.

"50 famílies es van quedar fora de la primera opció, que era el Collserola, i es va crear molta polèmica i sorpresa", explica Zaira Costa, del col·lectiu de la 13a escola. A partir d'aquest fet, els pares i mares es van posar en contacte i van començar a teixir un grup per reivindicar la necessitat d'un nou centre públic al nucli de Sant Cugat.  "Per què no hi ha places públiques al centre de Sant Cugat per tothom i quines mesures s'estan prenent per solucionar-ho?", es pregunta Costa. "No hem entrat ni a la primera ni a la segona ni a la cinquena opció", critica Rosa Carles, també membre del col·lectiu.

I és que la idea de repartir els nens per escoles de Volpelleres, Mira-sol o Valldoreix no convenç a aquestes famílies. "Ningú ens soluciona la conciliació familiar i laboral. Què farem les persones que vivim lluny de Volpelleres per assumir aquest temps i cost de desplaçament?", reflexiona Zaira Costa. En el mateix sentit s'expressa Rosa Carles: "Ens desmonten el nostre projecte familiar. De voler una escola de barri a portar-te a Volpelleres o a Valldoreix, cosa que també té un impacte econòmic i els nens queden desconnectats del seu entorn".

 

El moment de preinscripció escolar és delicat per les famílies i això està crispant alguns pares i mares.  "És una decisió molt important, són nou anys de la vida del teu fill. Molta gent ha vingut a Sant Cugat pel projecte educatiu i crear una família. Hi ha moltes expectatives i quan et trobes aquesta problemàtica que no t'esperes, arriba la frustració", lamenta Zaira Costa.

Cursos bolet, augment de ràtios...

L'Escola Turó de Can Mates va acollir un curs bolet l'any passat FOTO: Arxiu

El col·lectiu de la 13a escola ja s'ha reunit amb l'Ajuntament de Sant Cugat, a qui han demanat que faci pressió a la Generalitat de Catalunya per accelerar la construcció d'una nova escola al centre. Un projecte, ara per ara, completament aturat. "L'Ajuntament ens transmet un missatge tranquilitzador de què tots tindrem una plaça pública. Però hi ha gent que viu al costat del Collserola potser acaba al Catalunya", assenyala Zaira Costa.

El que tenen clar aquestes famílies és que no volen que els seus fills i filles es reubiquin en cursos bolet, és a dir, que s'afegeixi un grup de P-3 en una escola ja plena. "No podem carregar més a les escoles amb cursos bolet. Les ràtios també estan ampliades i a la zona centre cap escola pot acollir un altre bolet. Volem una escola de proximitat, però de qualitat", explica Rosa Carles. "Els nostres objectius són la tretzena escola al centre de Sant Cugat. Beneficiarà a tothom perquè reduirà ràtios i garantirà places", afegeix Zaira Costa.

Tot i aquesta reivindicació, les famílies afectades saben que la solució d'una nova escola no les beneficiaria a elles, ja que és més a mig termini. És per això que lamenten que l'administració hagi permès arribar a aquesta situació: "Arran d'aquesta problemàtica hem estat en contactes amb AMPAs i ens hem adonat que no és un problema d'aquest any. Portem molts anys amb cursos bolet, falta de places, sobreràtios... I no s'ha pres mesura per solucionar-ho". De cara al curs vinent, han demanat a l'Ajuntament algunes facilitats per la transició d'una escola del centre a un altre barri, però no són gaire optimistes en aquest sentit.

Cal recordar que la planificació de l'Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat preveia que la dotzena escola pública de Sant Cugat es construís al centre, al parc de Ramon Barnils. Tot i això, finalment es va apostar per construir el centre a Volpelleres i es va tirar endavant el projecte de La Mirada. Pel que fa als cursos bolet, al curs 2017-2018 es van haver de fer dos grups extres al Turó de Can Mates i al Collserola; mentre que les ràtios de l'escola pública també superen el límit. Per tot això consideren evident que Sant Cugat necessita una nova escola.

La preinscripció

Un dels fets que més sorpresa i frustració va causar entre les famílies que es van quedar sense plaça al Collserola ni al centre de Sant Cugat és la informació facilitada durant la preinscripció. I és que una dada important és la xifra de nens que començaran P-3 i tenen germans al centre, per la qual cosa tenen assegurada una plaça. En un primer moment, se'ls va dir que al Collserola hi havia 18 casos i, finalment, en van ser més de 30.

"Hem trobat a faltar una major coherència entre els missatges que donen els centres. De cara al públic haurien de donar les dades de la mateixa manera", exposa Zaira Costa, que llença una idea: "Nosaltres vam proposar fer dos períodes de preinscripció: un per les famílies amb germans al centre i, després, per la resta". D'aquesta manera tothom sabria les places que realment hi haurà disponibles.

Tot i la informació que han rebut de les AMPAs i de la FAPAC i que agraiexen, aquestes famílies es troben en un "llimb", ja que es troben entre l'escola bressol i l'educació obligatòria. "En alguns moments ens hem sentit soles i pensem si 'no hi ha ningu que s'encarregui de nosaltres'", lamenta Zaira Costa. És per això que es plantegen constituir-se com a associació i, en pròxims anys, ajudar altres famílies amb la preinscripció.

"Com que hi ha una falta de places, has de calcular les possibilitats i fer una mica d'estratègia. Per això és important que et guiin. El problema és que no hi ha places, si n'hi haguessin places, no caldria tant suport", reflexiona Rosa Carles, que acaba amb una petició: "La tretzena escola no pot esperar molts anys. Tenen la sort d'enviar-nos a Volpelleres, però és un barri que està en expansió i d'aquí a dos anys tampoc hi haurà places".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem